KRIZA Pritisak na državnu granicu migranata iz pravca Srbije

Devet hiljada migranata čeka na granici sa BiH

U prihvatnim centrima koji su puni u Bosni i Hercegovini nalazi se 5.500 migranata

Avaz.ba / N1

Migranti ilegalno prelaze kopnom na području Trebinja, Bileće, Višegrada, te rijekama Savom i Drinom

Foto: E. Trako


U prihvatnim centrima koji su puni u Bosni i Hercegovini nalazi se 5.500 migranata, a o onima kojih je sve više na ulici apsolutno niko ne brine. 

Istovremeno posljednjih 10 dana povećava se pritisak na državnu granicu migranata iz pravca Srbije gdje ih je prema raspoloživim podacima blizu 9.000. Najveći broj migranata granicu pokušava ili prelazi na Drini na području Zvornika. 

S popuštanjem mjera dio od 9.000 migranata, koliko ih se nalazi u Srbiji, skoncentirano se nalazi u Loznicu i Banju Koviljaču.

- Popuštanjem mjera vidimo da se migranti ponovo kreću. U posljednjih 10 dana smo evidentirali oko 450 novopridošlih - rekao je za N1 Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.
  • Granična policija: Povećava se pritisak na državnu granicu

    Granična policija: Povećava se pritisak na državnu granicu

    Foto: E. Trako


Istočnu granicu BiH, u dužini od 600 kilometara sa Srbijom i Crnom Gorom, migranti ilegalno prelaze kopnom na području Trebinja, Bileće, Višegrada, te rijekama Savom i Drinom na području Bijeljine, a posebno Zvornika. 

Drina je njihov najčešći izbor jer je nekada u nekim dijelovima moguće prijeći pješice, no Drina je opasna kada joj poraste vodostaj.

U mjestu Šepak – Debela Međa prije nekoliko dana je otkriveno beživotno tijelo muškarca - afroazijskog porijekla, koje je prevezeno zbog obdukcije u Bijeljinu.

- Sad poslije korone djecu ne zatičemo, a najčešća državljanstva migranata su Pakistan, Avganistan, Bangladeš, Maroko. Izbjeglica nema iz Sirije i inače iz ratnih područja - rekao je Azur Šljivić, policijski službenik Jedinice granične policije Zvornik.

NA VRH

Podijeli članak na