SARAJEVO

KCUS: Završeno ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa

U KCUS je do sada testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19

Klinička mikrobiologija. KCUS

E. H. / Avaz.ba

8.6.2020

Federacija BiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog novog koronavirusa, predhodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija KCUS.   

Od početka COVID-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratorije širom svijeta generišu podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumjevanju ovog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine.

Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije, te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole.

U KCUS je do sada testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19, što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije „banke“ sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja, značajna za akademsku zajednicu BiH.


U KCUS je do sada testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19. Arhiv

S tim u vezi, u saradnji sa eminentnom Referalnom laboratorijom SZO Charité u Berlinu, na čelu sa prof. Christian Drostenom urađeno je sekvenciranje prve grupe izolata SARS-CoV-2.  

- U narednim danima očekujemo njihov unos u međunarodnu bazu podataka (GISAID –www.gisaid.org), kako bi bile uporedive sa genomom virusom iz ostatka svijeta. Ovo je revolucionarno za cijelu akademsku zajednicu u BiH, jer nas uvrštava u svjetsku bazu kompletnih genoma ovog virusa. Filogenetski podaci koji upoređuju genom naših izolata virusa sa drugim, omogućiti će molekularno-epidemiološko praćnje cirkulisanja virusa na ovom geografskom području, prisustvo endemskih sojeva, te import novih varijanti SARS-CoV-2 – navodi se u saopćenju KCUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.