VLADA FBiH Resorni federalni ministar optimističan

Bukvarević: Borcima neće manjkati

I ove godine nabavit ćemo 50 automobila za stopostotne ratne vojne invalide prve grupe, kaže Bukvarević

E. Halimić / Avaz.ba

Bukvarević: Zadržan nivo prava

Foto: Arhiv


Borcima i njihovim porodicama neće biti umanjena primanja u ovoj godini uprkos rebalansima budžeta, a zbog pandemije koronavirusa, kazao je u razgovoru za „Avaz“ ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

 

Sjednica Vlade

Dodao je da su na posljednjoj sjednici Vlade FBiH utvrđene osnovice za isplatu invalidnina i naknada nosiocima ratnih priznanja i demobilisanim borcima.

- Karakteristično je da su usvojene osnovice za isplatu na istom nivou kao i 2019. godine. Također, zadržali smo i odredbu da isplate borcima idu u prvom isplatnom razredu, odmah nakon penzija. To je naše opredjeljenje da nećemo umanjivati nivo dostignutih prava kad su u pitanju borci, a u svi kategorijama imamo nešto više od 103.000 porodica - pojasnio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, usvojena je i uredba o nabavci automobila za stopostotne ratne vojne invalide prve grupe.

Osigurati sredstva

- Cilj nam je bio da osiguramo sredstva da možemo nabaviti iste automobile kao i prethodnih godina. U proteklom periodu automobili su kupljeni za oko 340 ratnih vojnih invalida, to ćemo, nadam se, uraditi i ove godine, a ova uredba nam je u tome pomogla. Na tržištu smo dosad uspijevali nabaviti automobil po cijeni od 25.000 KM, međutim, ove godine uvjeti su drugačiji - istakao je Bukvarević.

Stoga, kako je naglasio, predložili su da Vlada FBiH za svaki pojedinačni automobil izdvoji po 30.000, što je prihvaćeno. Ove godine u tu svrhu osigurano je 1,5 miliona KM, a planirana je nabavka 50 automobila. 

Transferi za boračku populaciju

- Na sjednici Vlade FBiH razgovarali smo i o transferima za pravnu pomoć borcima, obilježavanje značajnih datuma, izradu spomen-obilježja, rad udruženja, te pomoć u radu logoraša i drugih boračkih organizacija koje se brinu o logorašima i zaštićenim svjedocima kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Za šta će biti izdvojeno milion i 130 hiljada KM - kazao je Bukvarević.

NA VRH

Podijeli članak na