SASTANAK U VLADI FBIH

Novalić: Borci i penzioneri bili su stabilizirajući faktor za vrijeme pandemije koronavirusa

Sad sa nekom sigurnošću društvo može gledati unaprijed, kaže Novalić

E. Halimić Avaz.ba

Borci i penzioneri bili su stabilizirajući faktor u našem društvu za vrijeme pandemije koronavirusa, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.   

Ovo je izjavio nakon današnjeg sastanka sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salkom Bukvarevićem i predstavnicima koordinacija boračkih organizacija ARBiH i HVO-a.

- Na određen način ovaj sastanak prvi od svih grupa sa kojima radimo i ovo je znak stabilizacije u našem društvu. Svima je poznato da smo izuzetno dobro i svakodnevno sarađivali sa boračkim populacijama. Pojava pandemije nas je zaustavila i neke druge stvari su bile aktuelne, kao što je zdravstveni i ekonomski sektori. Ako se sjećate, na početku pandemije, na prvim sjednicama Vlade FBiH rekli smo da ćemo riješavati pandemiju, ali pri tome ćemo zadržati i očuvati stabilnost socijalnih davanja – istakao je Novalić.

Dodao je da sad sa nekom sigurnošću društvo može gledati unaprijed.

- A razlog zašto smo danas tu jeste da kažemo da se vraćamo uobičajenom komuniciranju, vraćamo se rješavanju problema boračke populacije i to je svojevrstan znak da se društvo vraća u normalan poredak. Nismo slučajno izabrali ovaj sastanak s ovom populacijiom, a sutra imamo i sa penzionerima, a primijetili smo da su oni stabilizator ovog društva. Oni su u osjetljivim vremenima doprinosili stabilnosti i jako cijenimo da su oni bili najstabilniji a najraniviji su. Sad se vraćamo rješavanju zaostalih problema koje imamo – naglasio je Novalić.

  • U zgradi Vlade FBiH održan sastanak s predstavnicima boračkih populacija

    U zgradi Vlade FBiH održan sastanak s predstavnicima boračkih populacija

    Foto: M. Tabaković


Ministar Bukvarević ovom prilikom istakao je da je Vlada FBiH imala obavezu prema ovoj populaciji i da je nju ispunila i u vrijeme pandemije.  

- Nastavit ćemo to da radimo i ubuduće. Opredijeljeni smo da su ovo za nas najznačajnije kategorije građana i da njihove naknade budu na vrijeme i prioritet. Prije svega želimo da se završi zakonska procedura u Domu naroda, a kad je riječ o zakonu o povoljnijem penzionisanju, zakon o boračkim udruženjima. Otvorili smo i razgovor o rješavanju statusnih pitanja kroz izmjene i dopune Zakona o osnovnim pravima branilaca, Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kao i najvećih dobitnika priznanja. Poštujemo ovu kategioriju kao zaslužnu i u budžetu će se voditi računa da se osiguraju dovoljna sredstva – pojasnio je Bukvarević.

Dragan Radić ispred Koordinacije HVO-a kazao je da je na sastanku iskazana zahvalnost braniteljskoj populaciji.

- Osjetili su kad treba pomoći ovoj populaciji, a u kontekstu zakona koji su u proceduri. Vidjeli smo da smo u prvom isplatnom razredu kao i penzioneri – rekao je Radić.

Predsjednik Saveza šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj ovom prilikom kazao je da je bio plodonosan sastanak.

- Razlog je što smo postigli dogovor da nastavimo ono što smo započeli prije pandemije. Dakle radi se o zakonima koji su već spomenuti. Radi se na popravljanju statusa svih boračkih kategorija. Zahvaljujem se Vladi FBiH što je nas prepoznala kao partnere. U septembru mjesecu donijet će se odluka o novom koeficijentu, a namjera je da svi zakoni prođu parlamente i da svi borci imaju zagarantovana prava dok su živi – naglasio je Škrijelj.

Više o temi Borci

ISTRAŽUJEMO
Zašto se taji ko je dobio boračke kredite
NA VRH

Podijeli članak na