RAZGOVOR

Za uplatu doprinosa prijavilo se oko 175.000 radnika

Garancijski fond još nije uspostavljen, a svu odgovornost snose ministrica Milićević, kao i premijer Fadil Novalić, kaže Đapo

Đapo: Ponovo će se vršiti rebalans budžeta. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.6.2020

Na osnovu prava sadržanih u takozvanom korona zakonu, za uplatu doprinosa do sada prijavilo se oko 175.000 radnika koji nisu radili zbog pandemije koronavirusa. Kazala je to za „Avaz“ Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH i predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije.


Korona zakon

- Vlada FBiH uplatit će doprinose za sve radnike u kompanijama kojima je promet pao više od 20 posto. Za praćenje ovog zakona zadužena je Porezna uprava FBiH, odnosno Federalno ministarstvo finansija. Zakon važi dva mjeseca nakon prestanka stanja prirodne ili druge nesreće u FBiH, dakle do kraja jula - pojasnila je Đapo.

Dodala je da će se, nakon isteka ovog zakona, a ukoliko ostane sredstava, vršiti rebalans budžeta.

- Osim stabilizacijskog fonda, Vlada je predvidjela i garancijski fond, iz kojeg bi naše kompanije trebale dobiti kredite za oporavak, i to bez kamata. Ali ovo je pitanje više za ministricu finansija FBiH Jelku Milićević. Očekivala sam da će ova odluka biti usvojena ranije. Dakle, za garancijski fond koji još nije uspostavljen svu odgovornost snose ministrica finansija Jelka Milićević, kao i premijer Fadil Novalić - naglasila je Đapo.

Govoreći o najavi premijera Novalića da je u pripremi novi paket mjera, Đapo kaže da bi nova reformska agenda trebala trajati naredne dvije godine.

- Ona je u izradi, a prioriteti su energetika, saobraćajna infrastruktura i poljoprivreda. Radit će se posebno na jačanju našeg poljoprivrednog sektora, a u doba pandemije vidjeli smo koliko nam je to značajno. To su tri sektora koji bi trebali imati najviše javnih investicija, a što se tiče drugih sektora, i oni će imati određenu pomoć. Posebno će se nastojati da se pomogne u smislu zakonske regulative da bi se domaćim kompanijama, ali i stranim investitorima pomoglo da što prije dođu do svih potrebnih dozvola - pojasnila je Đapo.

Reformska agenda

Prema riječima ministrice, Parlament FBiH je, nažalost, bio i još je kočnica svih reformskih procesa.

- U vrijeme kad je Parlament vodio Edin Mušić, ostalo je oko 120 zakona koje je predložila Vlada FBiH. To znači da se reforme nisu ni mogle provesti - poručila je Đapo.

Završena uloga Odbora

Govoreći o radu Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH, Đapo ističe da je on formiran jer se u toj situaciji nije mogao sastajati veliki broj ljudi.

- Trebalo je da neko koordinira aktivnostima, mi ne možemo nešto naložiti Vladi FBiH, već samo sugerirati. Predlagali smo mnoge stvari, ali nije prihvaćeno. Zna se ko su nosioci i ko su najodgovorniji ministri u određenim oblastima. Mi smo koordinirali, donesen je zakon i uloga ovog odbora je završena - istakla je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.