ALARMANTNO

Ko je potrošio pare za boračke stanove

Od 2002. godine Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija iz budžeta FBiH doznačeno 16.502.811 KM

Ko je potrošio pare za boračke stanove. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

9.6.2020

U proteklih 18 godina Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija iz budžeta FBiH doznačeno je 16.502.811 KM, a do kraja prošle godine plasirano ukupno 34.263.960 KM, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH. 

Faksimil izvještaja Ureda za reviziju institucija FBiH. PrintScreen

Gdje je novac

I ništa ne bi bilo sporno da se u mišljenju revizora ne navodi da su godišnja sredstva od 675.000 KM koliko Vlada FBiH uplaćuje Fondaciji potrošena potpuno netransparentno. Tačnije, ne zna se kome je ovaj novac dodjeljivan.

- Fondacija nije dostavila konačan izvještaj o realizaciji dodijeljenog transfera do kraja prošle godine niti su programom predviđene mjere za nenamjenski utrošak - naveli su revizori.

Istakli su da su sredstva koja Fondacija osigura u toku godine na osnovu povrata kredita i kamata značajna, a da revizori ne mogu potvrditi opravdanost budućeg finansiranja ovog transfera iz budžeta FBiH.

Ured za reviziju institucija FBiH po ovom pitanju izdao je i preporuke Ministarstvu za pitanja boraca FBiH.

Traži se, prije svega, osiguranje nadzora nad namjenskim utroškom sredstava po programu utroška sredstava, a koja, navode revizori, nisu opravdana konačnim izvještajem o realizaciji sredstava.

Dostavili izvještaj

Sačić: Nije u njegovom mandatu. Arhiv

Direktor Fondacije Adem Šačić za „Avaz“ je kazao da se izvještaj revizora odnosi na 2018., kada on nije bio direktor.

Na naše pitanje zašto se u revizorskom izvještaju navodi drugačije, Šačić je odgovorio da on ne predstavlja Fondaciju pred revizorima.

- Tad Fondaciju predstavlja neko iz Ministarstva za pitanja boraca. Zašto to oni nisu dostavili, ja ne znam. Mi pravdamo tih 675.000 KM, koliko se godišnje prebaci Fondaciji, i mi to dostavimo imenom i prezimenom - pojasnio je Šačić.

Dodao je da ne zna zašto je sačinjen ovakav izvještaj o reviziji.

- Je li to dio neke politike ili ne, ne znam. Ovo što su napisali, sigurno nije tačno. Teško je sad i ukinuti ovu fondaciju, stalno neko vrši neki pritisak - zaključio je Šačić.

Prethodni direktor kupio skup auto

Ovo nije prva afera koja se povezuje s Fondacijom.

Prethodni direktor Seno Šehović smijenjen je s funkcije u februaru prošle godine, a ponajviše zbog kupovine automobila bez znanja Upravnog odbora. U pitanju je vozilo vrijedno 80.000 KM, koje je, kako je „Avaz“ ranije pisao, kupio Šerif Patković dok je bio na čelu UO Fondacije.

Kako nam je potvrđeno u ovoj organizaciji, i Patković je smijenjen s mjesta predsjednika, ali je on ostao član tadašnjeg sastava Upravnog odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.