U ČETVRTAK

Dom naroda FBiH naredne sedmice vanredno o spornoj nabavci respiratora

Delegati će ispitivanje svih nabavki za vrijeme korone

Čampara: Izvještaj jedna od tačaka. Armin Durgut/PIXSELL

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

12.6.2020

Pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH krajem sljedeće sedmice na vanrednoj sjednici će se naći izvještaj o aktivnostima sprovedenim na utvrđivanju utvrđivanja činjenica o nabavci 100 respiratora iz NR Kine. Potvrdio je ovo za “Dnevni avaz” Aljoša Čampara, potpredsjedavajući ovog Doma. Odbor formiran prije tri sedmice je od šest institucija i firme “Srebrena malina” tražio odgovore na deset pitanja u vezi sporne nabavke respiratora.  

-  Razgovarao sam s predsjedavajućim Tomislavom Martinovićem i dogovorili smo da sjednicu zakažemo u četvrtak, 18. maja. Izvještaj Odbora je svakako jedna od tačaka – rekao je Čampara.

Radi se o Odboru za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine, plaćenih 10,5 miliona KM.

Šta kaže Sanita

U izvještaju se navodi da je Odbor zadovoljavajuće odgovore dobio samo od Federalnog ministarstva zdravlja i Agencije za javne nabavke BiH. Nakon pismenog dopisa i produženja roka, očitovale su se i ostale institucije te firma koja je izvršila spornu nabavku, a koja je u vlasništvu Fikreta Hodžića.  

Hodžić je naveo da je dokumentaciju predao istražiocima, a Mustafa Kadribegović, v.d. direktor FUCZ-a je lično prisustvovao sjednici te tom prilikom rekao da ne raspolažu dokumentacijom. Zanimljivi su njegovi navodi o ponudama.

- Rekao je da je Sanita Alagić, pomoćnica direktora rekla da je bilo ukupno devet ponuda za nabavku respiratora, ali da je on lično vidio samo jednu i to ponudu "Srebrene maline". Rekao je i da u ovom predmetu nema klasične tenderske dokumentacije kao što je slučaj sa drugim nabavkama – stoji u izvještaju, te se dodaje da nijedna prijava nije protokolisana.


Sve ispitati

Delegat Zvonko Marić rekao je za „Dnevni avaz“ da su odgovori dostavljeni tek nakon što su upozorili učesnike ove afere da postoji ustavna mogućnost njihovog javnog saslušanja.  

- I dalje stoji ta mogućnost otvorena. Očigledno su u strahu da bi ih svi delegati mogli ispitivati. Moja inicijativa je da ispitamo sve nabavke provedene u vrijeme korona krize – rekao je Marić.  

Ovu inicijativu pozdravio je delegat Dževad Hodžić iz SDP-a BiH.

- To je prilika da ukažemo na primjere korupcije koje je radila i Vlada FBiH, ali i kantonalne vlade – kaže Hodžić.

SDP BiH će na početku sjednice tražiti da se prvo formira Klub Srba. Predsjedništvo ove stranke ranije je upozorilo da njihovi delegati neće učestvovati u radu Godnjeg doma, dok se ta procedura ne okonča. Ipak, na dnevnom redu je i više nego važna tema, da bi propustili zasijedanje naredne sedmice.


Ostale tačke

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije je prva najavljena tačka dnevnog reda.

Pred delegatima bi se trebale naći i informacije o mjerama Vlade Federacije BiH, s pregledom dostavljenih informacija o nabavkama po Zaključku V broj: 58312020 od 30.4.2020. godine, kao i informacijom o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH. Uz tu informaciju, predloženim dnevnim redom su najavljeni također izvještaj o postupku svih nabavki, posebno medicinske opreme, od 16.3.2020. godine, kao i dopuna izvještaja o provedenim postupcima javnih nabavki u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.