SARAJEVO

Građani pružili podršku hafizu Kenanu Musiću

Zatraženo od Islamske zajednice da reagira i istraži zapravo zbog čega je došlo do ovakve reakcije

Sa današnjeg skupa špdrške. Patria

Piše: A. Č. / Avaz.ba

12.6.2020

Na Baščaršiji su se okupile stotine građana kako bi pružile podršku glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo hafizu Kenanu Musiću, koji je prije tri dana dao ostavku.

Ostavku je podnio zbog, kako je naveo, mobinga i progona neistomišljenika.

Građani su poručili da hafiz Musić treba ostati na svojoj funkciji te su zatražili od Islamske zajednice da reagira i istraži zapravo zbog čega je došlo do ovakve reakcije.

Građani su nosili transparent sa porukom "Podrška za hafiza Kenana Musića, ostavka odgovornim".

Sa današenjg skupa podrške. Patria

Podsjećamo, Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održao drugu vanrednu sjednicu na kojoj je donesena Odluka o formiranju komisije Rijaseta za analizu stanja u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo (MIZ Sarajevo).

Komisija ima zadatak ispitati sve navode koje je u svojoj ostavci u javnost iznio glavni imam MIZ Sarajevo u ostavci, hfz. Kenan ef. Musić. 

Komisija će tražiti od glavnog imama u ostavci, predsjednika MIZ, kao i svih članova Izvršnog odbora MIZ Sarajevo, da predoče svoja saznanja o svim okolnostima koje su dovele do ostavke hfz. Musića, navedeno je u saopćenju.

Efendija Musić: Požalio se na opstrukcije. Avaz

Kenan ef. Musić na svom je Facebook profilu u utorak objavio da je podnio ostavku na mjesto glavnog sarajevskog imama

- Prethodne dvije godine mog mandata obilježile su kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, naveo je ef. Musić. 

On je dodao da su prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile kontinuirane opstrukcije i blokade, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem. 

- Navedenim manipulacijama se želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu. Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu - naveo je efendija Musić.

Kap koja je, kazao, prelila čašu jeste provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice. 

Nakon ovog posta dobio je stotine poruka podrške.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.