RAZGOVOR

Vesna Travljanin: Još više treba da se čuje glas lokalnog nivoa

Dobitnica je “Večernjakovog pečata”

Dobitnica “Večernjakovog pečata”: Nagrada ide svim općinama i gradovima. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

14.6.2020

Za kategoriju „Ponos BiH - Uspjeh godine“ „Večernjakovog pečata“ ove godine nagradu je dobila Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH. Ona se u proteklih 15 godina posvetila aktivnoj borbi za jačanje pozicije općina i gradova u zemlji i inozemstvu.

Rad i zalaganje

Kako je rekla za „Avaz“, nagrada ide svim općinama i gradovima u FBiH, njihovim načelnicima i zaposlenicima, kao i njenim saradnicima. 

- Nagrada će biti podstrek za naš daljnji rad i zalaganje i nadam se i uspjeh, jer je lokalna samouprava temelj svakog razvijenog društva i u posljednje vrijeme dobiva sve više na značaju - rekla je Travljanin.

Ističe da je Savez nestranačka i nevladina organizacija koja obuhvata sve općine i gradove u Federaciji. No, nije riječ o tipičnoj nevladinoj organizaciji jer su prepoznati po mnogim zakonskim aktima, poput Zakona o principima lokalne samouprave. Oni su, tako, zakonski zastupnik članica, što znači da se kod svih propisa koji viši nivoi vlasti, federalne i kantonalne, kada donose propise koji imaju utjecaj na lokalni, nivo moraju konsultirati sa Savezom. Također i kada su finansije u pitanju.

- Treba još više da se čuje glas lokalnog nivoa kada je u pitanju donošenje zakona. Prošla godina je bila nastavak prethodnih godina, gdje su se akumulirale određene aktivnosti. Kontinuirano radimo na jačanju lokalne samouprave, ali mislim da je prepoznata posvećenost radu – kaže Travljanin.

Travljanin: Dobitnica “Večernjakovog pečata”. Arhiv

Sve više konsultacija

Trenutno rade na mnogim zakonskim propisima koji imaju direktan utjecaj na općinske finansije, resurse općina, kao što su šume, vode, koncesije.

- Na inicijativu općina, formira se prijedlog koji ide prema vladi i ministarstvima, a ako se radi o kantonalnom zakonu, onda prema kantonima, i konačno prema parlamentu. Sve više i više nas konsultuju kantoni, jer je to zakonska obaveza, ali i Federacija – rekla je Travljanin.

I općine će dobiti dio novca od MMF-a

Od 330 miliona eura koje je BiH dobila od MMF-a, kako kaže Travljanin, 60 posto je raspoređeno Federaciji i kantonima, ali se Savez izborio da 30 miliona ide prema općinama.

- Tražili smo da se svim općinama, po principu humanosti i solidarnosti, da po 375.000 KM. Očekujemo da Ministarstvo finansija donese tu odluku – kaže Travljanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.