FESTIVAL KOMEDIJE

„Mostarska liska“ bit će održana i to u septembru

Tako će Festival će biti otvoren predstavom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ autora Almira Imširevića

Narodno pozorište: Izvšili reselekciju. Arhiv

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

15.6.2020

Festival komedije „Mostarska liska“ 17. po redu umjesto u aprilu, kada se tradicionalno održava, bit će organiziran od 25. do 30. septembra ove godine, potvrđeno je iz Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

Kako su naveli, s obzirom na to da je Vlada Federacije BiH ukinula stanje prirodne nesreće, u menadžmentu Narodnog pozorišta Mostar procijenili su da su omogućeni uslovi za nastavak priprema, organizacije i realizacije Festivala uz sve mjere zaštite i prevencije.

- S namjerom da podržimo domaću produkciju i istovremeno smanjimo rizike koji sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, odlučili smo se izvršiti reselekciju predstava, te će ovogodišnji program Festivala biti okrenut bh. produkciji i pozorištima - naveli su iz NPM-a.

Tako će Festival će biti otvoren predstavom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Naredne večeri, 26. septembra na repertoaru je predstava „Istina“ Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banja Luke.

Narodno pozorište: Izvšili reselekciju. Arhiv

U nedjelju, 27. septembra je predstava „Identitluk“ nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. 

Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu „Putovanje“ Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala je izvedba predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

- Festival će biti zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi „Čorba od kanarinca“ autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Pored takmičarskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja koji će biti objavljeni neposredno prije početka Festivala - kazali su iz NPM-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.