ŠTETE NAKON NEVREMENA Isključena struja

Poplavljena škola u Kalesiji, Vlada TK najavila hitne mjere za sanaciju

Zaposlenici od ranog jutra nastoje smanjiti posljedice i preduprijediti neželjeni ishod

Fena

Youtube

Mješovita srednja škola u Kalesiji je najviše stradala zbog enormnih količina kiše protekle noći. Prema riječima nadležnih, problem prokišnjavanja je i do sada bio prisutan ali ovog puta se može govoriti i o vanrednoj situaciji. Zaposlenici od ranog jutra nastoje smanjiti posljedice i preduprijediti neželjeni ishod. 

- Jutros smo bili primorani da isključimo struju u kompletnom objektu radi zaštite svih uposlenika da ne bi došlo do neželjenih posljedica. Nažalost, u izuzetno lošoj smo poziciji - kazao je direktor Mješovite srednje škole Kalesija Elvir Mujkić.

Apelu za pomoć po hitnoj proceduri odazvala se i Vlada Tuzlanskog kantona te su danas ovu obrazovnu ustanovu posjetili ministar prostornog uređenja i okolice Elvir Rožnjaković i ministrica obrazovanja i kulture Fahreta Brašnjić.

- Moram reći da smo i prije imali nekih naznaka da je ovdje loša situacija i kao Vlada smo bili planirali da utrošimo određena sredstva kroz kapitalna ulaganja, da riješimo ovaj problem. Međutim, pojavom koronavirusa sve je zaustavljeno i ovaj problem se iz tog razloga nije na vrijeme riješio. Uzimajući u obzir da je situacija hitna, Vlada je danas odmah promptno reagovala, nađena su sredstva i u najkraćem roku ćemo se potruditi riješimo ovaj problem - ističe ministrica Brašnjić.

  • Poplavila škola u Kalesiji

    Poplavila škola u Kalesiji

    Foto: Fena


Federalna vlada je u skladu sa zakonskim propisima prije izbijanja koronavirusa na osnovu stavke kapitalnih investicija doznačila 50 hiljada KM Ministrarstvu prostornog uredjenja TK. Ova sredstva će nakon procedura javnih nabavki i izbora izvođača biti usmjerena u obnovu škole.

- Ministarstvo će u narednih sedam dana raspisati tender gdje ćemo tražiti najpovoljnijeg dobavljača, a očekujemo da najkasnije za mjesec dana imamo zaključen ugovor s izvođačem radova za sanaciju krova - navodi ministar Rožnjaković.

Početak sanacije zavisi i od toka procedure javnih nabavki, no proces će, prema riječima ministra Rožnjakovića, biti ubrzan raspisivanjem Konkurentskog zahtjeva što je unekoliko kraća procedura. Činjenica je da će ovom intervencijom uposlenici i đaci ponovo imati daleko bolje uslove za rad i svakako siguran krov nad glavom.

NA VRH

Podijeli članak na