ANALITIKA

Balkansko bure baruta pred gašenjem?

Ukoliko u ovom paketu rješenja bude i nagodba u vezi s razmjenom teritorija između Kosova i Srbije, onda postoji mogućnost da i BiH postane dio tih procesa, kaže Popov

Tramp: Uputio poziv predsjednicima Srbije i Kosova. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

17.6.2020

Bosna i Hercegovina trebala bi se držati po strani kad je riječ o najavljenim pregovorima u Bijeloj kući, a povodom konačnog gašenja balkanskog bureta baruta, odnosno pitanja odnosa između Srbije i Kosova, kazao je za „Avaz“ Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu. 


Širi kontekst

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pozvao je predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na razgovore u Vašington 27. juna ove godine.

Bajrović smatra da pregovore treba posmatrati u širem kontekstu prije svega odnosa između SAD i Njemačke.

- Na sceni je sukob velikih sila koji primarno nije uzrokovan odnosima na Balkanu. Njemačko-američki odnosi danas su na najnižem nivou od Drugog svjetskog rata i u tom kontekstu treba posmatrati dvije različite inicijative koje postoje na Balkanu. Jednu predvodi specijalni predstavnik predsjednika SAD Ričard Grenel (Richard Grenell), a drugu specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak - pojasnio je Bajrović.

Bajrović: Na sceni sukob velikih sila. Arhiv

Trenutno, navodi on, postoje paralelni pregovori.  

- Mislim da je motivacija Trampove inicijative da se Nijemcima na Balkanu pokaže ko je šef, a zbog činjenice da se Njemačka na Balkanu ne želi zamjeriti Rusima, s kojima imaju značajne veze, pa i projekt ''Sjevernog toka'', koji se našao pod sankcijama SAD. Pregovori koje vodi Lajčak problematičniji su za BiH jer našu državu uključuju u pitanje Kosova i Srbije, za razliku od procesa koji vodi Grenel i koji je fokusiran isključivo na Prištinu i Beograd - naglasio je Bajrović. 

Istaknuo je kako je za BiH vrlo bitno da ne pretjera u svojim reakcijama prema najavljenim razgovorima.

- Postoji određena opasnost za BiH, jer podjela teritorija nije nikad lijepa stvar, ali ni u kojem slučaju ne treba dozvoliti da neko povlači analogiju između Kosova i Republike Srpske. Ipak, za BiH je dugoročno manja šteta od toga što radi Grenel, jer Lajčak u svom mandatu ima i regionalni aspekt. On je jedini koji to što se dešava na Kosovu dovodi u regionalni kontekst, a ne treba ni zaboraviti dobre odnose koje Lajčak ima s Miloradom Dodikom - pojasnio je Bajrović.

Razmjena teritorija

Popov: Namjere su vrlo ozbiljne. Arhiv

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Popov za „Avaz“ je kazao da je, s obzirom na sve što se dešavalo u vezi s pregovorima između Prištine i Beograda, teško predvidjeti rezultat sastanka u Vašingtonu.

- Ipak, simbolično je da se sastanak održava u Bijeloj kući. Amerikanci sebi ne bi dozvolili da sastanak kod američkog predsjednika prođe bez rezultata. Mislim da su namjere vrlo ozbiljne te da je unaprijed osiguran pozitivan ishod - pojasnio je Popov.

Upitan o mogućem utjecaju ovih pregovora na BiH, Popov ističe da su regionalne posljedice moguće, ali samo ukoliko se uđe u priču o razmjeni teritorija.

- Ukoliko u ovom paketu rješenja bude i neka nagodba u vezi s razmjenom teritorija između Kosova i Srbije, onda postoji mogućnost da se otvori ozbiljnija priča u regionalnom smislu. U tom kontekstu i BiH može postati dio tih procesa, a vidimo da ni u Evropi nisu u potpunosti zatvorene priče o podjelama teritorija, pa je u posljednje vrijeme prisutan i primjer ''Velike Mađarske'' - pojasnio je Popov.

Čuvati odnose sa SAD

Bajrović ističe da je u ovom kontekstu vrlo značajan sutrašnji dolazak ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd.

- Ta je posjeta po svom tajmingu ključna. Ukoliko Rusi budu otvoreno nezadovoljni, kao što izgleda da jesu, onda se ovdje ne treba ni puno brinuti. Mislim da mi tu trebamo biti suzdržani i čuvati odnose s Amerikom, koja je za BiH najvažnija - pojasnio je Bajrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.