KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Ogromni redovi na ulazu u KCUS, građani satima čekaju

Krizni štab KCUS-a donio je niz zaključaka kojima se uvode ograničenja pri prijemu i pregledu pacijenata

Piše: A. Č. / Avaz.ba

19.6.2020

Velike gužve ispred KCUS-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu od jučer je jedina institucija koja je zadužena za COVID pacijente u ovom Kantonu.

Mnogi pacijenti se žele zbog, kako kažu, smanjenog obima rada najveće bolničke ustanove u zemlji. Pred KCUS-om su i danas veliki redovi pacijenata.

- Od pola osam sam u redu i još čekam - rekao nam je stariji čovjek koji je želio ostati anonima. 

Naime, na posljednjem sastanku Kriznog štaba KCUS-a doneseno je niz zaključaka kojima se uvode ograničenja pri prijemu i pregledu pacijenata.

- Pacijenti iz drugih kantona moraju imati negativan test na Covid-19, koji ne smije biti stariji od 48 sati i bez kojeg neće biti primljeni niti na pregled niti na hospitalizaciju (od toga se izuzimaju životno ugroženi pacijenti). Operativni program se reducira, tako da će se samo raditi urgentna stanja i onkološki pacijenti za šta postoji striktna indikacija (kao i na početku pandemije). Pacijenti na koje se sumnja na Covid-19, upućuju se na opservaciju u izolatorij na Podhrastove, gdje će biti testirani. U savjetovališta primati samo hitne i onkološke pacijente, a kontrole vraćati na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite - neki su od zaključaka koje je usvojio Krizni štab KCUS-a.

Velike gužve ispred KCUS-a. M. TABAKOVIĆ

Također, zaključcima se naređuje svim uposlenicima KCUS-a da obavezno moraju nositi zaštitnu opremu.

Uvođenje ovih mjera ograničenja pri prijemu i pregledu pacijenata možemo vidjeti već danas ispred KCUS-a. Kako se vidi na fotografijama na ulazu je formiran niz ljudi, uglavnom starijih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.