SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA FBIH

Marić: Nabavljeni respiratori spadaju u klasu 2b rizika, a gora je samo klasa 3

Nije SDA sama većinu u toj Vladi FBiH, poručio je Skopljak

Marić: Bez uvida u relevantnu dokumentaciju, tako počinje izvještaj Instituta za mjeriteljstvo. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

18.6.2020

U nastavku današnje vanredne sjednice Doma naroda parlamenta FBiH nastavljena je rasprava o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine. 

Delegat Fahrudin Skopljak odgovorio je na prigovor predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića.

- Nije SDA sama većinu u toj Vladi FBiH. Ali nemamo mogućnost da tim ljudima postavimo pitanja, ne smiju nam odgovoriti zbog mjera zabrane. Institut za mjeriteljstvo je kazao da se iz uputstva vidi da respiratori se mogu koristiti u bolnicama – istakao je Skopljak.

Delegat Damir Marjanović kazao je da je Odbor za istragu nabavke respiratora pitao Institu za mjeriteljstvo da li se respiratori mogu koristiti u jedinicima intenzivne njege.  



Skopljak: Nije SDA sama većinu u toj Vladi FBiH. PrintScreen

- Dobili smo odgovor da se mogu koristiti u bolnicama, nije to isto. A nije navedeno da se ovaj respirator može koristiti u jedinicama intenzivne njege i to se navodi u zaključku broj 10 koje je usvojio pomenuti Odbor. Razlike u respiratorima se zasnivaju i na ISO standardima i prema onom koji imaju ove mašine ukazuje da se oni koriste u hitnim situacijama, a za one respiratore koji se koriste u intenzivnoj njezi ima drugi ISO standard – poručio je Marjanović.  

Delegat Zvonko Marić (SBB) kazao je da želi sačuvati dignitet Odbora u radu kojeg je učestvovao.

- Bez uvida u relevantnu dokumentaciju, tako počinje izvještaj Instituta za mjeriteljstvo. Kažu da nije moguće provesti detaljnu analizu. Ne zna se šta je od dodatne opreme stiglo, to isto piše u izvještaju. U prvoj tačci se kaže da mašine spadaju u klasu 2b rizika, a samo gore je klasa 3 – pojasnio je Marić.

Delegat Mladen Simić (SDP) istakao je da je v.d. direktora FUCZ Kadribegović kazao da ponuda „Srebrene maline“ nije zaprimljena putem protokola.

- Treba to preispitati, a rekao je da nije mogao dobiti na uvid svu dokumentaciju o ovoj nabavci jer je nema. Između ostalog rečeno je da je bilo i ukupno devet ponuda, te da nema uopće specifikacije u smislu onog šta se treba nabaviti – istakao je Simić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.