SASTANAK U BEOGRADU

Dodik nakon susreta s Lavrovom putuje u Moskvu kod Putina

Potvrđena privrženost Dejtonskom sporazumu

Avaz.ba
18.06.2020 20:02

Dodik i Lavrov

Foto: RTRS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka delegacije Republike Srpske sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, da RS i Rusija ostaju privržene Dejtonskom sporazumu i poštovanju međunarodnog prava.

On je rekao da je današnji sastanak potvrda dobre saradnje RS i Rusije u kontinuitetu, istakavši da će za nekoliko dana posjetiti Moskvu i susresti se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Dodik je zahvalio Lavrovu za vrijeme izdvojeno za sastanak i Ruskoj Federaciji za pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

- Sve što smo kreirali kao naš put saradnje se ostvaruje. Želim da izrazim visok stepen zahvalnosti Rusiji za svu pomoć tokom epidemije koronavirsa, a prije svega za političku osjetljivost i nepropuštanja prilike da zaštite istinu što se tiče razvoja situacije ovdje na Balkanu, pogotovo što se tiče srpskog naroda u Vijeću sigurnosti UN - rekao je Dodik.

  • Sastanak  u Beogradu
    Sastanak u Beogradu Foto: RTRS

On je podsjetio da Rusija u Vijeću sigurnosti UN u kontinuitetu na neki način osporava ono što govori visoki predstavnik u BiH, koji daje lažne informacije o stanju u BiH, te da je zbog takvog stava Rusije pozicija RS mnogo povoljnija.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što će biti nastavljeni projekti izgradnje plinovoda, koji je za RSvažan ekonomski projekat.  On je naglasio da je danas potvrđeno da će biti nastavljeni i politički, kulturni i drugi oblici saradnje RS i Rusije. 

- Ovo je bila dobra prilika da nakon epidemije koronavirusa rehabilitujemo naša uvjerenja o tome da na ruskoj strani imamo velikog prijatelja, ljude koji razumiju situaciju i ponašaju se tako da ne žele drugima da naprave štetu - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su Lavrova danas upoznali o novim detaljima, o radu Ustavnog suda BiH, koji skrnavi ustavni sistem na čudan način da donosi odluke mimo Ustava, a da Zapad traži da se poštuju te odluke, koje su u pravilu protiv srpskog naroda.

Komentari

NA VRH