KOMENTAR DANA

Babo na robiji

Ode Fikret Abdić ponovo na službeni put - iza rešetaka. Neće ovaj put u Pulu, sada je u bosanskim istražnim zatvorima

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

20.6.2020

Uaaaa... Orilo se prekjučer ispred zgrade Općine Velike Kladuše. Pripadnici Federalne uprave policije hapsili su načelnika općine Fikreta Abdića Babu i njegove saradnike.  

Abdićeve pristalice opet nisu dale na Babu, iako je osumnjičen za više krivičnih djela, odnosno da je zloupotrebama položaja oštetio budžet za stotine hiljada maraka.

Teško je pobrojati koliko je puta u životu i karijeri Abdić sumnjičen, hapšen i osuđivan, još od prije rata. Iza rešetaka je bio zbog mnogo djela, od privrednog kriminala i zloupotreba položaja, pa do presude od 15 godina za ratne zločine nad Bošnjacima.

I ništa od toga nije dovoljno njegovim pristalicama da „progledaju“. Da ne vide više u Babi jedinog spasioca, sveca, nego ratnog zločinca koji je s agresorima radio na podjeli Bosne, borio se protiv Armije RBiH, formirao logore, ubijao civile, Bošnjake...

A sada ne vide niti osumnjičenika za teški kriminal, da je nezakonito dijelio narodni novac svojim najodanijim saradnicima, dok većina Kladušana nema ni za hljeba.

Babinim pristalicama to nije dovoljno. Još žive u historiji, u nekim davnim, i suviše idealiziranim vremenima. Šta se još treba dogoditi da vide stvari onakvima kakve jesu?

Srećom, nije Abdić dugo bio na slobodi. Odslužio je dvije trećine od 15 godina za stravične ratne zločine, došao malo kući, pokrao pare iz Općine, pa nazad u ćuzu.

Ode Babo na službeni put ponovo - iza rešetaka. Neće ovaj put u Pulu, sada je u bosanskim istražnim zatvorima. Tamo gdje mu je i mjesto, jer zatvor mu je očito usud.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.