GODIŠNJICA ZLOČINA U KALINOVIKU

Hadžić: Na ovoj kapiji sam babu posljednji put poljubio

Zločinci iz Kalinovika osuđeni su na ukupno 85 godina zatvora, ali mnogi su još na slobodi

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

21.6.2020

S današnje obilježavanja - Avaz
Samir Vranović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Posjetom lokacijama na kojima su nakon agresije pronađene masovne grobnice sa tijelima žrtava zločina, te osnovnoj školi i Barutnom magacinu, kao mjestima zatočenja Bošnjaka, u Kalinoviku je obilježena godišnjica stradanja stanovnika ove, ali i susjednih općina. Ispred Barutnog magacina Almir Hadžić je posljednji put vidio svog oca Edhema.

- 17. jula 1992. jedan komšija je došao u selo i zatražio od žena, ko može, da pripremi spužve, jer je ljudima hladno u Barutnom magacinu. Skupili smo dosta po selu, natovarili na kamion i tu dovezli. Bile su još dvije moje rodice. Na ovoj kapiji sam posljednji put babu poljubio – sjeća se Hadžić.

Mogao je to biti i posljednji Almirov dan na slobodi, jer Đorđislav Aškraba, upravnik logora, želio ga je zadržati, iako je imao samo 16 godina. Spašen je zahvaljujući komšiji srpske nacionalnosti.

Od 122 žrtve zločina u Kalinoviku do danas je pronađeno 80, a za 42 se još traga. Zločinci iz Kalinovika osuđeni su na ukupno 85 godina zatvora, ali mnogi su još na slobodi.

- Naredbodavci i organizatori zločina iz Kriznog štaba se trenutno nalaze na teritoriji Srbije i imaju državljanstvo Srbije. U saradnji sa Tužilaštvom BiH pokrenuta je velika akcija da se oni uhapse i da se pokrenu sudski procesi u Srbiji. Pošto su već saslušani u Beogradu možemo očekivati da će uskoro početi suđenja jer su se stvorili svi uvjeti da se to desi – kazao je Samir Vranović, predsjednik udruženja “Istina Kalinovik 92”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.