GRAČANICA I DOBOJ ISTOK

U Sprečkom polju poplavljeno više od stotinu hektara plodne oranice, stradali usjevi

U Gračanici sa zebnjom očekuju naredni sati

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

23.6.2020

Dok se u pojedinim mjestima Tuzlanskog kantona voda polako povlači u svoja korita, ostavljajući iza sebe pustoš i milionske štete, na području općina Gračanica i Doboj Istok, sve do Doboja stanje se iz sata u sat usložnjava.

Razlog tome je činjenica da se iz hidroakumulacije jezera Modrac od sinoć u rijeku Spreču u sekundi ispušta 76,60 metara kubnih vode, zbog čega se Spreča izlila iz korita na više mjesta. U naseljima Miričina, Lohinja Donja, Pribava, Gračanica, i Stjepan Polje u općini Gračanica, jutros je pod vodom 80 hektara, a u Doboj Istoku je u naseljima Brijesnica i Klokotnica poplavljno 20 hektara zemljišta.




Stradali usjevi, pšenica, raž, ječam. H. Čalić

Najviše će stradati poljoprivredni usjevi, pšenica, raž i ječam. Da je normalno vrijeme za nekoliko dana trebala je započeti njihova žetva. Na području Petrova, Gračanice i Doboj Istoka, Spreča nije poplavila nijedan stanbeni obekat, niti je za sada ugrožen magistralni put Tuzla- Doboj.

Jučer su Oružane snage BiH deblokirale most Kakmuž na Spreči. Teška mehanizacija je je ispod mosta izvukla teške balvane i naslage smeća, pa je omogućen normalan protok vode ka ušću u Doboj.


Oružane snage deblokirale most na Kakmužu. H. Čalić

Vodostaj Spreče raste, trenutno iznosi 370,40 centimetara na mjernom mjestu Karanovac i za 70,40 centimetara je veći od redovnih odbrana od poplava. Nivo jezera Modrac na brani iznosi 199, 77 metara nadmorske visine. Ostala su samo 23 centimetra do preliva vode preko brane, koji se ne može kontrolirati. Zbog toga se u Gračanici sa zebnjom očekuju naredni sati i još veće plavljenje rijeke Spreče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.