RADIŠA SAMARDŽIJA NA ČEKANJU

Država plaća sudske penale zbog nepoštivanja pravosnažnih presuda

Sud BiH donio pravosnažnu o imenovanju Radiše Samardžije za direktora Agencije za forenziku, Ministarstvo sigurnosti uputilo prijedlog, ali Vijeće sve ignorisalo

Vijeće ministara: Pojedinci ignorišu Sud. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

29.6.2020

Vijeće ministara BiH dužno je u roku od 15 dana da provede pravosnažnu i izvršnu odluku Suda BiH o imenovanju Radiše Samardžije za direktora  Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, u protivnom će za svaki dan kašnjenja, počev od 22.juna ove godine plaćati 100 maraka sudskih penala.

Podsjećamo, Samardžija aktuelni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, tužio je Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH početkom 2018. godine zbog imenovanja Neđe Kojića za direktora ove Agencije.

Samardžija je u tužbi naveo da je izbor direktora Neđe Kojića na ovu poziciju bio nezakonit. Konkurs je proveden 2017., a novi čelnik potvrđen je u decembru te godine.

Nakon provedenog konkursa Samardžija je bio prvorangirani kandidat s najboljim ocjenama za ovu poziciju, ali Vijeće ministara izabralo je za direktora Neđu Kojića, iako on nije bio na listi uspješnih kandidata. 


Samardžija: Sve na čekanju. Avaz

Kojićevo ime tek je naknadno dodano, a lista s imenima zatim dostavljena tadašnjem ministru Draganu Mektiću, koji je Kojića na kraju i predložio na ovu poziciju, a Vijeće ministara ga imenovalo. Prema toj listi, Kojić je bio četvrti na listi.

No, nakon tri godine procesa, Sud je pravosnažno donio odluku da Samardžija bude imenovan na ovu poziciju, o čemu je obaviješteno i Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Odmah po prijemu pravosnažnog rješenja Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je prijedlog Vijeću ministara za poništenjem imenovanja Kojića i imenovanjem Samardžije na ovu poziciju. Čak je i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija uputio isti prijedlog, ali na kraju, Samardžija nije imenovan.

Umjesto imenovanja, Vijeća ministara, naknadno,  odlučilo  je da poništi konkurs i umjesto da postavi Samaradžiju, kako je naveo i Sud, Kojića ponovo imenuje za v.d direktora na tri mjeseca. No, ono što je nejasno na čiji prijedlog, što je i Sud utvrdio i odredio sudske penale za svaki dan zakašnjenja.

Sud jedno, Vijeće ministara drugo. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.