APSURDI

Samaradžija nakon tri godine sudovanja imenovan za direkora Agencije za forenziku BiH

On je tužio Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH početkom 2018. godine zbog imenovanja Neđe Kojića za direktora ove Agencije.

Samardžija: Konačno Vijeće ministara reagiralo. Arhiv

Piše: M. Aš.

17.12.2020

Vijeće ministara BiH konačno je, nakon tri godine sudovanja ispoštovalo pravosnažnu odluku Suda BiH o imenovalo Radišu Samardžiju za direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

Samardžija, aktuelni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH, tužio je Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH početkom 2018. godine zbog imenovanja Neđe Kojića za direktora ove Agencije.

On je u tužbi naveo da je izbor direktora Neđe Kojića na ovu poziciju bio nezakonit. Konkurs je proveden 2017., a novi čelnik potvrđen je u decembru te godine.

Nakon provedenog konkursa Samardžija je bio prvorangirani kandidat s najboljim ocjenama za ovu poziciju, ali Vijeće ministara izabralo je za direktora Kojića, iako on nije bio na listi uspješnih kandidata.

Kojićevo ime tek je naknadno dodano, a lista s imenima zatim dostavljena tadašnjem ministru Draganu Mektiću, koji je Kojića na kraju i predložio na ovu poziciju, a Vijeće ministara ga imenovalo. Prema toj listi, Kojić je bio četvrti na listi.

No, nakon tri godine procesa, Sud je pravosnažno donio odluku da Samardžija bude imenovan na ovu poziciju, o čemu je obaviješteno i Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH. Vijeće je nedavno odbijalo da postupi po sudskim odlukama, ali su bili prinuđeni da plaćaju sudske penale zbog ingorisanja pravosuđa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.