NAŠA TEMA

U rukama građana i dalje 5,5 milijardi KM certifikata

Oni se zasad mogu koristiti isključivo za otkup državnih stanova - Ukoliko se ne budu mogli iskoristiti, vlasnici će tužiti državu

E. Halimić / Avaz.ba

Ukupno je bilo upisano skoro 16 milijardi ratnih certifikata

Foto: Arhiv


Građani naše zemlje u rukama još imaju ratnih certifikata u vrijednosti od 5,5 milijardi maraka. Potvrdio je to za „Avaz“ v. d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drago Vrbić

Produženje roka

- Ukupno je bilo upisano skoro 16 milijardi ratnih certifikata, a do danas je neutrošeno 5,5 milijardi. Zakon je precizirao da su oni iskoristivi sve do onog momenta dok Parlament FBiH donosi odluku o produženju roka za ostvarivanje stanarskog prava nad državnim stanovima - pojasnio je Vrbić.

Dakle, certifikati se zasad mogu trošiti na ostvarivanje stanarskog prava, tačnije otkup stanova.

- Neproduženje ovog roka značilo bi kršenje odluke Ustavnog suda BiH. Ipak, radi se o potraživanjima građana prema državi, a zbog posljednjeg rata. Građani nisu morali ulagati svoje certifikate iako su bila održana ukupno tri upisa dionica na osnovu certifikata. Ti certifikati vrijede kao i konvertibilna marka - naglasio je Vrbić.

  • Vrbić: Ovo se mora privesti kraju

    Vrbić: Ovo se mora privesti kraju

    Foto: Arhiv


Prema njegovim riječima, trenutno je nepoznato koliko još postoji državnih stanova koji se mogu otkupljivati certifikatima.  

- Postavlja se pitanje do kada će trajati otkup tih stanova, šta će biti s certifikatima nakon što svi državni stanovi budu otkupljeni, a građanima ostanu certifikati. Ovo se negdje mora prekinuti, a država se obavezala da se ti certifikati mogu koristiti za ulaganja u privatizaciju državnih preduzeća - pojasnio je Vrbić.

Privatizacijsko pravo

On ističe da se ova situacija mora okončati.

- Razmišljali smo i o tome da Federacija ima i brojna preduzeća koja nisu privatizirana, dakle od ukupnog kapitala privatizirano je tek 47 posto. Kad-tad i privatizacija kompanija poput „BH Telecoma“, „Željeznica FBiH“, „Elektroprivrede BiH“, „BH Pošte“ mora doći na red i tad će se moći koristiti certifikati - naglasio je Vrbić.

Dodao je da će se to morati uraditi kako se ne bi obistinio scenarij u kojem će građani tužiti državu jer nisu u mogućnosti iskoristiti svoje certifikate.

- U tom slučaju, država će morati isplatiti građane - zaključio je Vrbić.

Pojedinci s milionima u rukama

- Certifikati su i na ulicama nakon rata od građana otkupljivani, a pitanje je kod koga su sada u džepu. To je nešto o čemu treba voditi računa, ti neki mešetari koji su to radili čekaju trenutak da krene privatizacija ili da eventualno tuže državu. Znam, ima i nekih udruženja privrednika koji kod sebe imaju stotine miliona vrijednosti certifikata, pa čak i milijardu - pojasnio je Vrbić.

Srednjobosanski kanton
Dodijeljeni certifikati spasiocima na vodi

Više o temi Certifikati

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na