IDENTIFICIRANE JOŠ TRI OSOBE

Porodice osam žrtava genocida dale saglasnost za ukop 11. jula u Potočarima

Porodice zvanično identificirale nastradale Ibrahima Zukanovića, Zilhu Delić i Sulju Kahrića

Avaz.ba

Kolektivna dženaza bit će održana u Potočarima

Foto: Fena


U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane tri žrtve proteklog rata, a radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, prenosi Fena. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić je kazala Feni da su dvije žrtve nastradale u genocidu počinjenom u Srebrenici, dok je treća žrtva nastradala 1993. godine u Karačićima.

Prema njenim riječima, porodica jedne žrtve prilikom današnje zvanične identifikacije dala je saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi koja će ove godine, uz restriktivne mjere, biti održana u Memorijalnom centru Potočari.

Danas je porodica zvanično identificirala i ujedno dala saglasnost za ukop Ibrahima (Hameda) Zukanovića, rođenog 1941. godine u mjestu Sase, Srebrenica.

Zukanović je u julu 1995. godine nestao u Kozluku kod Zvornika, gdje je njegovo tijelo godinama kasnije ekshumirano iz jedne od primarnih masovnih grobnica.

Porodica je danas zvanično identificirala i Zilhu (Edhema) Delić, koja je rođena 1971. godine. Ona je 1995. nestala u Kamenici kod Bratunca. Njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine na površini terena na lokalitetu Kameničko brdo.

  • Na identifikaciju čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava

    Na identifikaciju čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava

    Foto: Fena


Fazlić napominje da je porodica odlučila da će ukop ove žrtve biti obavljen naredne godine. Identificiran je i Suljo (Saliha) Kahrić, rođen 1937. godine u Karačićima kod Srebrenice. On je nastradao 1993. godine u Karačićima, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine.

Fazlić kaže da su, za sada, saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari dale porodice osam žrtava. Napominje da ovaj broj nije konačan i porodice još uvijek imaju vremena da se odluče za ukop.

Prema njenim riječima, u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava koje su također identificirane, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnih tijela žrtava. Dodala je da na identifikaciju i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava.

Više o temi Institut za nestale osobe BiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na