IMENOVANJA

Željko Bakalar je novi predsjednik Centralne izborne komisije BiH

Na početku današnje sjednice član CIK-a BiH Vlado Rogić povukao je svoju kandidaturu

E. H. / Avaz.ba
30.06.2020 10:29

Održana sjednica CIK-a BiH

Foto: PrintScreen

Željko Bakalar je novi predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).  

Odlučeno je to na današnjoj sjednici CIK-a. Izbori za novo rukovodstvo održani su u skladu sa članom 2.6 Izbornog zakona BiH.

Pravilom rotacije naredni predsjednik CIK-a BiH mora biti iz reda hrvatskog naroda. Na početku današnje sjednice član CIK-a BiH Vlado Rogić povukao je svoju kandidaturu. 

  • Održana sjednica CIK-a BIH
    Održana sjednica CIK-a BIH Foto: PrintScreen

- Molim vas da se moja odluka poštuje – kazao je Rogić.  

Obzirom da aktuelnoj predsjednici CIK BiH Vanji Bjelica-Prutina danas ističe mandat na mjestu predsjednice, stoga je bilo potrebno izvršiti izbor novog predsjednika CIK BiH koji će tu funkciju preuzeti 1. jula 2020. godine.

Novoimenovani predsjednik CIK-a Željko Bakalar nakon izbora zahvalio se kolegama na ukazanom povjerenju. 

- Želim da se zahvalim dosadašnjoj predsjednici na radu, unijela je posebnu snagu u rad CIK-a BiH. Danas je taj dan kad se morao izabrati novi predsjednik, sticajem vaših glasova to sam ja. Čini mi se da pušu neki vjetrovi koji upućuju da bi se i problem finansiranja izbora mogao biti rješen. Očekujem transparentnost u radu, mislim da će to pomoći u radu. Hvala Vam još jednom - kazaoa je Bakalar. 

Dosadašnja predsjednica CIK-a BiH Bjelica-Prutina ovom prilikom kazala je da su u njenom mandatu poduzete značajne aktivnosti. 

- Održala sam i dva sastanka sa šedicom Misije OSCE-a u BiH, sa visokim predsjednikom u BiH, brojnim ambasadorima, a prisustvovala sam i na dvije sjednice PIC-a. Trenutno je u postupku zahtjev za osjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora - pojasnila je Bjelica-Prutina. 

Dodala je da u proteklom periodu značajno unaprijeđena sigurnost glasačkog listića i da su raspisani međunarodni tenderi. 

- Od novog predsjednika očekujem dinamiku u radu, u protklom periodu imala sam bezrezervnu podršku u radu od svih članova Komisije. CIK BiH mora da bude proaktivan u radu. Hvala vam još jednom i čestitam novom predsjedniku - zaključila je Bjelica-Prutina.

Komentari

NA VRH