AMERIČKI PROFESOR NA UNIVERZITETU „JOHN HOPKINS“

Server: Vučić nikada neće podržati otcjepljenje RS

Zaista sam mislio da smo pitanje Mostara riješili prije skoro 25 godina i to u Dejtonu, očito nisam bio u pravu, kaže Server

E. Halimić / Avaz.ba

Server: Politika Beograda prema BiH neće se promijeniti

Foto: Arhiv


Nakon uvjerljive pobjede na ovogodišnjim izborima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavit će baštiniti i provoditi dosadašnju politiku koju je imao zvanični Beograd prema BiH. Kazao je to za „Avaz“ Danijel Server (Daniel Serwer), američki analitičar i profesor na Univerzitetu „John Hopkins“. 

Podrška Dodiku

Dodao je da ta zvanična politika Beograda, prije svega, znači i podršku „srpskoj zajednici“ u Bosni i Hercegovini.

- S druge strane, Vučić će nastaviti i da uskraćuje podršku članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u njegovim idejama o osamostaljenju bh. entiteta Republika Srpska. I to ne zbog toga što Vučić načelno ne podržava tu ideju, već zbog toga što bi to značajno kompliciralo političke odnose u samoj Srbiji i pod znak pitanja dovelo napredak prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji – naglasio je Server.

Komentirajući to što je skoro nestalo opozicije u Srbiji, Server kaže da je pobjedu Vučića moguće uporediti jedino s klizištem koje nosi i uništava sve pred sobom.

- Zašto je bilo moguće da se to dogodi, ponajviše zato što je većina opozicije bojkotirala ovogodišnje izbore u Srbiji. Zašto? Prvenstveno jer opozicija smatra da nisu ispunjeni uvjeti koji bi osigurali slobodu i pravednost izbornog procesa - smatra Server.

Dodaje da, generalno, ne voli bojkote izbora, jer taj čin dovodi do onog što se upravo desilo u Srbiji.

Neizbježan ishod

- S bojkotom je neizbježan ishod, a to je potpuna kontrola zakonodavne od izvršne vlasti. Pobjeda je, možda, „zaražena“, ali je itekako stvarna - istakao je Server.

Govoreći o sporazumu o izborima u Mostaru, koji su potpisali lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović, Server ističe da se tek treba vidjeti je li ovaj sporazum riješio mostarsko pitanje.

- Pretpostavljam da jeste, ali morat ćemo pričekati i vidjeti. S druge strane, zaista sam mislio da smo to pitanje riješili prije skoro 25 godina i to u Dejtonu. Očito nisam bio u pravu – zaključio je Server.

Ko je bolji, Bajden ili Tramp?

Na pitanje o izborima koji slijede u SAD i o tome ko je bolji za zapadni Balkan, potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ili predsjednik Donald Tramp (Trump), Server kaže da odgovor na ovo pitanje ovisi o tome šta želite za zapadni Balkan.

- Bajden će podržavati težnje EU i NATO-a, usku saradnju SAD i EU i jednaka prava za sve građane svih zemalja regije. Tramp je etnički (bijeli) nacionalista koji se ne može brinuti o jednakim pravima (u SAD ili na Balkanu), mrzi EU i divi se budućim i stvarnim autokratima. Znam šta bih ja želio – naglasio je Server.

Više o temi Daniel Serwer

REAKCIJE
Dodika treba zaustaviti
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na