RAZGOVOR

Američki profesor Danijel Server za "Avaz": Sankcije SAD mora podržati i EU

Političari u BiH spremni su prihvatiti samo one „reforme“ koje će njih ostaviti na vlasti, kaže Server

Server: Nastavak politike SAD. Avaz

Piše: E. Halimić

8.10.2021

Majkl Marfi (Michael Murphy), kandidat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) za ambasadora u Bosni i Hercegovini, saslušan je nedavno pred američkim Senatom.

Njegove izjave komentirao je za „Avaz“ Danijel Server (Daniel Serwer), američki profesor s Univerziteta „Johns Hopkins“.


Američka politika

- Za početak se moram ograditi, jer nisam bio u mogućnosti uživo pratiti saslušanje pred Senatom, ali sam detaljno analizirao njegovu pripremljenu izjavu koju je pročitao - istakao je Server.

Dodao je da je nakon izlaganja moguće jedino zaključiti da će Majkl Marfi nastaviti baštiniti američku politiku prema zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

- Posebno mislim da je to jasno iz dijela izjave u kojem je govorio o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine - dodao je Server.

Podsjećamo, Marfi je rekao da će, ukoliko njegovu nominaciju potvrdi Senat, njegovi prioriteti u radu biti podrška provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, reforme na državnom nivou i, što je najvažnije, zaštita i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Na pitanje šta misli o Marfijevoj najavi američkih sankcija za bh. političare, Server odgovara da ne može nazvati ovakav stav najavom nekog žešćeg ili radikalnijeg pristupa rješavanju problema u BiH.

- Nisam siguran ni koji bi mogli biti ti radikalniji potezi SAD. Amerika već godinama koristi alat sankcija protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini, kao i širom zapadnog Balkana. Mislim da bi sankcije bile daleko učinkovitije kad bi postojala sinergija uvođenja mjera između Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva - naglasio je Server.

Govoreći o nedavnoj posjeti izaslanika SAD zaduženog za reformu Izbornog zakona BiH Metjua Palmera (Matthew), Server je kazao da je pesimističan u vezi s tom stvari.

Na pitanje o mogućim rješenjima za reformu izbornog zakonodavstva, Server ističe da političari u Bosni i Hercegovini neće prihvatiti rješenja koja se nude.

Izborni zakon

- Političari u Bosni i Hercegovini koji su na vlasti spremni su prihvatiti samo one „reforme“ koje će njih ostaviti na vlasti. Dakle, to je jedini način da se oni oko nečeg slože. Palmeru će biti teško, jer bh. političari neće dobrovoljno pristati na izmjene Izbornog zakona BiH - istakao je Server.

Reforma Dejtona

- Rekonstrukcija ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma trebala bi biti jedan od zadataka SAD i predsjednika Bajdena. Moguće je očekivati još jači angažman SAD na zapadnom Balkanu. Međutim, taj angažman ne može proći bez promjena dejtonske strukture BiH - naglasio je Server.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.