V. D. DIREKTOR FUP-A ZA "AVAZ"

Ensad Korman: Za godinu smo uhapsili 89 osoba

Ponosni smo na svoju dugogodišnju historiju, uzimajući u obzir činjenicu da smo nasljednici Republičkog MUP-a, kaže Korman

M. Aščić / Avaz.ba

Korman: Svečanost povodom Dana policije

Foto: Avaz


Federalna uprava policije (FUP) spada u respektabilnu policijsku agenciju u zemlji, a o tome svjedoče naši rezultati rada u posljednjih nekoliko godina. Posebno smo ponosni na rezultate ostvarene u prošloj godini i tim ljudi koji odgovorno rade ovaj zahtjevan policijski posao. Kaže ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Ensad Korman, v. d. direktora FUP-a, povodom obilježavanja 1. jula, Dana policije u Federaciji.

Zaslužni pojedinci

Ovaj praznik FUP već 19 godina svečano obilježava raznim manifestacijama i dodjelama nagrada najzaslužnijim pojedincima. Korman, pak, kaže da će ovaj događaj biti obilježen i radno, poštujući sve epidemiološke mjere zbog pandemije.

- Ponosni smo na svoju dugogodišnju historiju, uzimajući u obzir činjenicu da smo nasljednici Republičkog MUP-a BiH, što su naši temelji jaki i što su doveli do toga da smo danas jedna od važnih policijskih agencija na području BiH - rekao je Korman.

On tvrdi da poginuli i preminuli pripadnici policije, ugled i rezultati koje su postigli postavljaju još više ciljeve pred ovu policijsku agenciju.

  • Ensad Korman

    Ensad Korman

    Foto: Avaz


- Naša obaveza je da omogućimo sigurno okruženje svakom građaninu BiH, štiteći njihove živote i čuvajući našu zemlju. Kako smo to i u prošlosti činili, kada je bilo najteže Bosni i Hercegovini - ocijenio je Korman.

Govoreći o rezultatima rada, Korman je naglasio da je u prošloj godini provedeno 29 operativno-taktičkih akcija u kojima je uhapšeno 89 osoba za najteža krivična djela.

Brojne akcije

Naše akcije su bile usmjerene na oblasti organiziranog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala, stavljanja u promet opojnih droga i drugih krivičnih djela. Podneseno je 356 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 512 osoba - istakao je Korman.

Nabavka opreme

U cilju jačanja kadrovskih kapaciteta, Korman kaže da je primljeno 27 mlađih inspektora i devet policajaca, dok je 58 policijskih službenika unaprijeđeno u viši čin.

- Kada govorimo o planovima za naredni period, FUP namjerava prijem dodatnih 88 policijskih službenika, zatim 15 državnih službenika, te određen broj namještenika, kao i nabavku policijske opreme - kazao je Korman.

Više o:

Ensad Korman FUP
NA VRH

Podijeli članak na