NAKON ŠTO JE NJEMAČKA PREUZELA PREDSJEDAVANJE EU

Merkel će oživiti podršku evropskog puta BiH

Pozivamo na vjerodostojnu perspektivu priključenja EU zemljama zapadnog Balkana, navodi se u programu - Najbolje što se i za samu Uniju može desiti jeste da Njemačka preuzme kormilo, kaže Hadžidedić

Piše: N. Ajnadžić - E. Halimić / Avaz.ba

2.7.2020

Merkel: Predsjedavanje pod motom „Zajedno za oporavak Evrope“. AFP

Njemačka, s Angelom Merkel na čelu, od jučer predsjedava Evropskom unijom, a vodi se motom „Zajedno za oporavak Evrope“. Objavljen je i zvanični program u kojem se konkretno govori o perspektivi pridruživanja zemalja zapadnog Balkana.   

Pregovarački okvir

- Pozivamo na vjerodostojnu perspektivu priključenja EU zemljama zapadnog Balkana. Njihovo približavanje je u interesu EU - stoji u dokumentu.

Preuzimanje Njemačke predsjedavanjem EU ulilo je nadu u BiH za bolje odnose s evropskim zemljama.

Hadžidedić: EU ne funkcionira kao ranije. Arhiv

- Teoretski predsjedavanje Njemačke Evropskom unijom moglo bi biti pozitivno za BiH. Međutim, EU se trenutno nalazi u čudnoj fazi raslojavanja i ponovnog preslagivanja. Trenutno ne funkcionira na način kako je to bilo ranije, ne postoji jasan red u njihovim strukturama. Najbolje što se i za samu Uniju može desiti jeste da Njemačka preuzme kormilo - kazao je za „Avaz“ vanjskopolitički analitičar Zlatko Hadžidedić.  

Tvrdi da, kada je riječ o BiH, Njemačka nam je, uz Austriju, jedini prijatelj u EU.

- Pitam se je li to dovoljno - rekao je Hadžidedić.  

Formalno pitanje

Huskić: Snažnije prisustvo Njemačke. Arhiv

Politički analitičar Adnan Huskić smatra, pak, da se ne može očekivati posebna pažnja našoj regiji u ovom periodu. 

- Ono što ćemo sigurno vidjeti u BiH je snažnije prisustvo Njemačke, ali ne znam može li to uopće značiti neku fundamentalnu promjenu. Ipak, ovo predsjedavanje traje samo šest mjeseci - istakao je Huskić.

Nije realno, kaže, očekivati da BiH dobije kandidatski status.

- Šta bi to trebalo da BiH isporuči u ovom periodu da bi dobila kandidatski status, ja ne znam. Pitanje statusa je formalno pitanje, odnosno to su formalni stepeni odnosa s EU, rekao bih suštinskog shvatanja naše uloge i nas od EU - zaključio je Huskić.

Zvizdić: Dokazani prijatelj BiH

Zvizdić: Ostvariti progres. Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić povodom ovoga oglasio se na Twitteru.

- Njemačka, dokazani prijatelj BiH, preuzima predsjedavanje EU. Ako uspijemo vratiti evropsku energiju, angažiranost i napredak na putu EU integracija, kakav smo imali od 2015. do 2018., siguran sam da, uz evropsko liderstvo kancelarke Angele Merkel, veliko iskustvo predsjednice EH Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i pomoć drugih prijatelja iz EU, možemo ostvariti progres i dobiti kandidatski status. Potrebno je istinsko opredjeljenje za EU - napisao je Zvizdić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.