RAZGOVOR

Ivan Đikić za „Avaz“: Ovo je tek sredina prvog vala pandemije

Ponovna pojava lokalnog širenja virusa unutar prvog vala <195> Nismo bili svjesni da virus i dalje oko nas živi i širi se, kaže Đikić

Đikić: Virus nije oslabio. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

2.7.2020

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika Ivan Đikić, komentirajući novi rast broja zaraženih koronavirusom u regionu i svijetu, kazao je jučer za "Avaz" da je ovo samo pokazatelj da je riječ o opasnom virusu i da je došlo do naglog opuštanja.

Popuštanje mjera

Đikić ističe da je prvi dio pojave virusa dosta dobro smiren uvođenjem epidemioloških mjera, ali da je nakon toga došlo do popuštanja, i mjera i kod ponašanja ljudi.

- Nismo bili svjesni da virus i dalje oko nas živi i širi se, ali tiho. Ovo je i dalje prvi val i ponovna pojava lokalnog širenja virusa unutar prvog vala. Zašto je to tačno? Zato što u prvom valu u cijelom svijetu imamo više od deset miliona zaraženih, više od 180.000 ljudi dnevno novozaraženih. Mi smo sada u sredini prvog vala pandemije koronavirusa u svijetu. Ovo nije drugi val i virus nije oslabio - istakao je Đikić.


Đikić: Virus nije oslabio. Agencije

On tvrdi da se u BiH i regionu u početku dobro reagiralo, smanjilo se širenje virusa, ali „nije kompletno uništen".

- On se sada ponovo pojavio u istoj sredini gdje je bio i prije, ali nismo dovoljno testiranja provodili pa nismo znali. Nismo htjeli slušati da je virus oko nas i, kada smo mislili da je sve gotovo, svi su se opustili. Mjere koje su popuštene nisu bile komunicirane s dozom ozbiljnosti da je virus vrlo opasan. Pokušali smo relativizirati opasnost - kazao je Đikić.


Virus opasan

Đikić je mišljenja da je ovaj virus izuzetno opasan i da se s njim ne smije niko igrati.

- Moramo biti vrlo precizni i zdravstveno temeljiti. Virus se sada pojavljuje u blažim oblicima, ali je i dalje opasan. To ne smije nikoga zavarati. Također, moramo puno više testirati ljude, jer se pojavio u istoj sredini gdje je bio - rekao je Đikić


Politička odluka o zatvaranju granica

Komentirajući odluku EU da ne dozvoli građanima BiH ulazak u zemlje Evropske unije, Đikić je kazao:

- Otvaranje granica između BiH i EU - to je s jedne strane politička odluka, a s druge, temeljena na stručnim podacima. EU traži određenu mjeru zaraznosti na 100.000 stanovnika i zato je sada cilj da se smanji broj zaraženih kako bi se onda granica otvorila. To govorim kao stručnjak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.