NAKON ZAKLJUČAKA VLADE FBIH

Čerkez: Proglašenje epidemije neće posebno utjecati na građane

Epidemiolozi mogu donositi mjere u skladu sa stanjem na terenu i s ciljem zaštite zdravlja građana, kaže Čerkez

N. Ajnadžić - E. Halimić / Avaz.ba
03.07.2020 21:24

Pogoršane epidemiološke prilike u FBiH

Foto: Arhiv

Federalni ministar zdravstva obavezan je da proglasi epidemiju virusa COVID-19 te da kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij FBiH, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je obavezna pojačati inspekcijski nadzor te koordinirano obavljati sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

Brojna zaduženja

Vlada će zatražiti intenzivnije postupanje kriznih štabova, a s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera. Traži se i pojačan nadzor svih inspekcija u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove s ciljem kontrole provođenja naređenih mjera.

Od Vijeća ministara zatražit će se hitno utvrđivanje epidemioloških kriterija za ulazak putnika u BiH, jača kontrola graničnih prijelaza u BiH od Granične policije te obavještavanje nadležnih tijela drugih država o laboratorijama koji su akreditirani i ispunjavaju uvjete za laboratorijsku dijagnostiku.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez za „Avaz“ je kazao da je obaviješten o zaključcima koje je donijela Vlada.

- U ovom trenutku to neće posebno utjecati na građane, jer će epidemiolozi i dalje pratiti situaciju kao do sada - pojasnio je Čerkez.

Dodao je da i bez proglašenja epidemije epidemiolozi mogu donositi mjere u skladu sa stanjem na terenu i s ciljem zaštite zdravlja građana.

- Mjere mogu biti i restriktivnije, ali ne mora značiti. Sve zavisi od situacije - poručio je Čerkez.

Proglašenje epidemije tretira Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojem se epidemija može proglasiti kada se situacija pogorša u dva ili više kantona.

  • Čerkez: Neće se odraziti  na građane
    Čerkez: Neće se odraziti na građane Foto: Arhiv

Odredbe zakona

Međutim, formalno proglašenje epidemije ima veći utjecaj na budžet te rad federalnih i kantonalnih institucija. Uvođenje restriktivnim mjera u nadležnosti je odgovarajućih službi i za njihovo donošenje nije potrebna odluka o proglašenju epidemije. Svaki je kanton i dalje u mogućnosti uvoditi mjere, restriktivnije ili ne.

Poslodavci: Vratiti stanje nesreće

Predstavnici poslodavaca u FBiH jučer su iznijeli prijedlog Vladi da se na snagu vrati stanje nesreće kako bi se aktivirali „korona zakoni“.

- Kako budžetska sredstva od 450 miliona neće biti konzumirana, očito je napravljena loša procjena i puno manje radnika je ušlo u prava. Samo 130 miliona će biti iskorišteno u tri mjeseca - kazao je Smailbegović.

Dodao je da se to može tumačiti na način da je privreda nešto bolja nego što se očekivalo, a s druge strane da zakon nije obuhvatio sve one koje je trebao obuhvatiti.

Komentari

NA VRH