REAKCIJA

Ivancov: Pokušaji da se BiH "progura" u NATO dovode u pitanje sigurnost

Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže

Ivancov: Jasan stav. Agencije

Srna / Avaz.ba

4.7.2020

Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, a u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH, poručio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Reagujući na pisanje pojedinih medija, koji pozivajući se na izvještaj odbora u Senatu SAD, tvrde da Rusija podriva suverenitet BiH, Ivancov je naglasio da Rusija sarađuje sa BiH i na centralnom nivou i sa entitetima i sa kantonima i opštinama.

Ivancov je poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

- Pokušaji da se "progura" integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa - zaključio je Ivancov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.