DOK RASTE BROJ ZARAŽENIH POKRENUTA INICIJATIVA

Zašto izolatorij Opće bolnice Sarajevo nije iskorišten

Namjenski građeni objekt još zjapi prazan, a na Podhrastovima sve više pacijenata

Opća bolnica: Mora se proširiti bolnički kapacitet. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

5.7.2020

Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, novi direktor sarajevske Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, potvrdio je za „Avaz“ da je podržao raniju inicijativu predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i zatražio je od nadležnih, Zavoda za javno zdravstvo KS i Vlade FBiH da se ovoj bolnici vrati u nadležnost tzv. garnizona ambulanta sa stacionarom da bi se iskoristila za bolničke kapacitete ove ustanove. 

Proveden kisik

Inicijativa je izuzetno važna u vrijeme kada se svakodnevno povećava broj zaraženih od koronavirusa, a objekt je namjenski iskoristiv za izolatorij. Imajući u vidu da je objekt na Podhrastovima u Sarajevu sve više popunjen, postavlja se pitanje zbog čega se ranije nije realizirala ova inicijativa. 

Kako ističe dr. Gavrankapetanović, Vlada FBiH garnizonu ambulantu, koja je neperspektivna vojna imovina, dala je u nadležnost Zavodu za javno zdravstvo KS. 

Gavrankapetanović: Dobra ideja. Arhiv

Ovaj objekt bio bi od velike pomoći Općoj bolnici s obzirom na blizinu, ali i kapacitete koje ima. Gavrankapetanović nam je rekao da je u zgradi proveden kisik, što je za bolnicu vrlo bitno.

Prema njegovim riječima, on je već obavio razgovore s direktoricom Zavoda za javno zdravstvo KS Aidom Pilav da bi se ovo pitanje riješilo. No, mora se pitati i Vlada FBiH, čija je imovina u vlasništvu.

- Ideja da se objekt garnizone ambulante vrati Općoj bolnici jedna je od najboljih ideja i mislim da taj proces treba nastaviti i vratiti bolnici. To je vrlo značajno jer bismo ga mi iskoristili za bolničke kapacitete koji su nam u ovom trenutku veoma bitni - kazao nam je Gavrankapetanović.


Pilav: Adaptirati za potrebe izolatorija. Avaz

Kako nam je pojasnio, s obzirom na naređenje Vlade KS na osnovu dogovora bivšeg direktora dr. Zlatka Kravića i dr. Sebije Izetbegović da svu sekundarnu bolničku zaštitu sedam dana u sedmici 24 sata preuzme Opća bolnica, što je 90 posto posla, ovaj proces je itekako bitan.

- Mi imamo beskrajno marljiv i vrijedan kadar i nismo zaustavili operativni program ni u jednom segmentu niti planiramo. Ali moramo biti kadrovski popunjeni da sredstva Zavoda prate naš rad, a bez bolničkog dodatnog prostora bit ćemo zagušeni. Zato ideja vraćanja prostora koji nama pripada je beskrajno dobra i korisna u ovom vremenu teških izazova - rekao nam je Gavrankapetanović.



Vrijedan kadar

Pilav je na naš upit pojasnila da je Vlada FBiH dala Zavodu ovaj prostor na korištenje, ali da ga mora adaptirati Kanton Sarajevo, nakon čega će biti moguće realizirati inicijativu. Inače, u objektu je nekada bio smješten Institut za istraživanje ratnih zločina. Dr. Pilav ističe da je pitanje vlasništva sporno, ali da podržava da se prostor prepusti Općoj bolnici.

- Kada se mijenja namjena, mora se dobiti saglasnost Vlade FBiH i on će biti adaptiran za potrebe izolatorija. Mi nad tim nemamo uopće vlasništvo niti ga nekome možemo dati. Na nama je sada samo da sve adaptiramo da bismo spremno dočekali jesen - kazala je Pilav.

Nenadić: Dat ćemo prostor Općoj bolnici

Premijer KS Mario Nenadić rekao je „Avazu“ jučer da je prije dva mjeseca ovaj prostor dat Zavodu za javno zdravstvo, ali da je namjera da to sada Federacija prepusti na korištenje Općoj bolnici za potrebe izolatorija.

- Kada je u pitanju Vlada KS, mi smo za sada dogovorili da se objekt da Općoj bolnici za potrebe korištenja izolatorija i cilj nam je da se to osposobi - rekao je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.