DRŽAVNI NIVO

Hoće li lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a postići dogovor: Bošnjacima najmanje direktorskih pozicija

Na sastanku koji je zakazan za sutra na stolu raspodjela 30 rukovodećih pozicija

Izetbegović, Dodik i Čović: Ko će popustiti. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

6.7.2020

Raspodjela rukovodećih pozicija na državnom nivou konačno će se sutra naći na pregovaračkom stolu lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika.

Sastanak lidera dolazi u trenutku kada je već prošlo pola mandata, no ostalo je da se ipak imenuje više od 30 pozicija, među kojima su čelni ljudi SIPA-e, OSA-e, RAK-a, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), „Elektroprijenosa“...

Sve u paketu

Iako će na sastanku biti govora o Izbornom zakonu, budžetu BiH, gradu Mostaru, imenovanja su prioritet, što su lideri i najavili prethodnih dana. No, pitanje je hoće li doći do dogovora i koja će strana popustiti.

Pogotovo što već duže vrijeme traju zatezanja i pregovori, ali ni sve pozicije nisu od istog značaja. SIPA i OSA idu u jednom paketu, ali su sporne one u UIO i „Elektroprijenosu“, koje godinama drži HDZ.

Izetbegović, Dodik i Čović: Ko će popustiti. Arhiv

Inače, podaci pokazuju da etnička struktura direktora državnih institucija, kada su u pitanju čelne pozicije, ide na štetu Bošnjaka.

Na državnom nivou samo je 14 direktorskih pozicija na kojima su Bošnjaci. No, kada su u pitanju predstavnici hrvatskog naroda, 15 je zvaničnika koji trenutno obnašaju direktorske dužnosti, što je 31,25 posto ukupnih direktorskih pozicija na državnom nivou.

Bošnjaci imaju svega 29,17 posto, iako imaju više od 50 posto ukupnog stanovništva u državi. S druge strane, predstavnici srpskog naroda obnašaju ukupno 18 direktorskih pozicija, odnosno 37,50 posto.

Najmanje pozicija

Taj problem u zategnutim odnosima trebao bi se riješiti sutra. U SDA su, također, mišljenja da ova stranka u državnoj vlasti drži najmanje pozicija i da je potrebno da se odredi šta je bošnjačka kvota, šta hrvatska, a šta srpska.

Ova raspodjela dolazi u trenutku kada je potrebno imenovati i ministra sigurnosti nakon ostavke Fahrudina Radončića. Stranka SDA je na ovu poziciju predložila Selmu Cikotića, ali on ne uživa podršku HDZ-a i SNSD-a.

Sporna pozicija direktora UIO

No, sada je sporna pozicija direktora UIO, koju je držao HDZ, a koju sada žele SDA i SNSD. Ista je situacija i s čelnikom RAK-a. Za sada su te dvije pozicije sporne i oko njih se lome stranačka koplja.

Raniji je dogovor da imenovanje direktora SIPA-e treba rješavati u paketu s imenovanjem direktora OSA-e, čiji je mandat istekao u novembru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.