DIREKTOR GRANIČNE POLICIJE BiH

Zoran Galić: Imamo jednog policajca na 30 kilometara granice

Imali smo veliku podršku donedavnog ministra Fahrudina Radončića, kaže Galić

N. Ajnadžić / Avaz.ba

Galić: Naglasak je isključivo na prijemu policijskih službenika

Foto: Arhiv


Granična policija Bosne i Hercegovine (GPBiH) bori se s mnogim zadacima, a na prvom mjestu je ilegalni ulazak migranata u našu državu. Mjesecima unazad se glasno govori o nedostatku policijskih službenika i nemogućnosti da se pokrije granica da bi se zaštitila od neželjenih prelazaka.

Ovaj problem postoji dugo, a direktor Granične policije Zoran Galić za „Avaz“ je pojasnio novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije, kojim je, između ostalog, iskazana potreba za još 1.304 službenika. Nažalost, on još nije usvojen. 

Niz nedostataka

- Trenutni pravilnik koji je na snazi star je i nepromijenjen gotovo 20 godina. Nekoliko puta smo ga mijenjali, ali, nažalost, nikad nismo naišli na razumijevanje nadležnih tijela, zbog čega smo nailazili i na bojkotiranje pravilnika - govori Galić.

Napominje da je 2005. godine izrađen Pravilnik o unutrašnjem uređenju, ali da je 2014. godine utvrđena potreba za izradom novog pravilnika zbog niza nedostataka prethodnog pravilnika. Godine 2015. Galić je dogovorio bilateralnu saradnju sa Saveznom policijom Njemačkom u Berlinu i sklopio Sporazum s predsjednikom predsjedništva SP Njemačke Dieterom Romanom (Romann).

- Ovim Sporazumom su postavljeni temelji za blisku međusobnu povezanost i suradnju i upravo jedan od prioriteta je bio da se zajedno sagleda trenutačna situacija i izradi novi pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, u kojem bismo konačno imali opis radnih mjesta. Primarni cilj je bio smanjenje broja generalista, odnosno šefova, a povećanje broja policijskih službenika. Iste godine, SP Njemačka i GPBIH počinju raditi na novom pravilniku po evropskim standardima, međutim javlja se novi problem koji sprječava izradu istog, a to je nedostatak financijskih sredstava. No, to nas nije obeshrabrilo pa smo, unatoč nedostatku sredstava, nastojali izmijeniti postojeći pravilnik - kaže Galić.

Dodaje da je pravilnik 2017. godine upućen Ministarstvu sigurnosti, ali da su naišli ponovno na nerazumijevanje i pravilnik nikad nije upućen Vijeću ministara BiH. 

- Granična policija BiH je sada izradila novi pravilnik prema standardima EU. Naišli smo na razumijevanje Ministarstva sigurnosti BiH i imali veliku potporu donedavnog ministra Fahrudina Radončića, s kojim smo započeli i druge veće projekte i imali bezrezervnu podršku. Najnovijim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji GP iskazana je potreba za još 1.304 policijska službenika, napravljeni su temeljni izračuni policijskih službenika na lokalnoj razini, a izračun je napravljen u skladu s evropskim standardima prema kriterijima koje koriste zemlje EU. Nažalost, ogroman problem Graničnoj policiji predstavlja nedostatak policijskih službenika. Imamo tek jednog policajca na skoro 30 kilometara te su neophodni usvajanje novog pravilnika i prijem novih policajaca. Naglasak je isključivo na prijemu policijskih službenika, njih 95 posto u činu policajac - ističe Galić. 

  • Službenici se bore kako umiju

    Službenici se bore kako umiju

    Foto: Arhiv


44 miliona KM

Procijenjeno je da bi za plaće bilo potrebno oko 44 miliona KM, a Galić na to kaže kako dinamika kojom bi teklo zapošljavanje novih policijskih službenika, kao i osiguranje sredstava iz budžeta zavise od Vijeća ministara BiH, ali i odnosa države BiH prema ovom problemu. 

Edukacija potencijalnih policijskih službenika iziskuje vrijeme oko devet mjeseci, a Galić naglašava kako je sve složenije stanje kada je riječ o migrantskoj krizi te da odugovlačenje zapošljavanja novih policijskih službenika definitivno produbljuje problem.

- Granična policija BiH konstantno je u manjku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, što dodatno otežava rad službenika koji se nadljudskim naporima bore kako bi se adekvatno zaštitila državna granica. Upravo novim predloženim pravilnikom nastojimo riješiti problem velikog nedostatka da bi se pokrile sve tačke prelaska i u potpunosti zaštitila državna granica - kaže Galić.

Gorući migrantski problem

- Veliki problem Graničnoj policiji BiH predstavlja nedostatak policijskih službenika, ne samo za nadzor granice nego i za gorući migracijski problem. Evidentan je pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika, pogotovo na istočnom dijelu granice. Jasno je s kakvim se problemima Granična policija godinama susreće, no uprkos tome, poduzimamo sve moguće mjere kako bi se što bolje zaštitila državna granica - kazao je Galić.

Više o temi Zoran Galić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na