OTVORENO

Zoran Galić: Moramo zaštititi kritične tačke

S granice smo odvratili oko 9.000 ilegalnih migranata l Očekujemo prijem 300 kadeta

Galić: Veliki teret migrantske krize. Arhiv

Piše: E. Trako

12.9.2020

U prvih osam mjeseci 2020. godine samo u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Zvornik otkriveno je 11 krivičnih djela krijumčarenja migranata. A na cjelokupnoj državnoj granici, od početka godine, pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 9.000 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Kazao je ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Zoran Galić, direktor Granične policije (GP) BiH.


Otežavaju situaciju

- Granična policija BiH se godinama bori s migrantskom krizom, a ove godine kriza je usložnjena i multiplicirana pandemijom koronavirusa - poručuje Galić. 

Povrh svih pritisaka, problema, Galić ističe i tendenciozno izvještavanje pojedinih medija koji im, kako kaže, samo otežavaju posao.

- Šire apsolutno neistinite i tendenciozne tvrdnje, s ciljem diskreditiranja Granične policije i mene osobno te osporavanja truda policijskih službenika GP u zaštiti državne granice. Teret migrantske krize nije nimalo lagan, posebno uzimajući u obzir nedostatak kadrovskog kapaciteta GP. Izradili smo i realizirali niz operativnih planova te, prema procjeni i analizi rizika, preraspoređujemo policajce na dijelove granice gdje je najveći pritisak, a upravo je to na istočnom dijelu, iz smjera Srbije i Crne Gore - naglašava Galić.

Iako je početkom maja u organizacijske jedinice Granične policije BiH raspoređeno i započelo s radom 99 policijskih službenika za graničnu kontrolu GP, prema važećem pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, i dalje nedostaje više od 300 policajaca.

- Prema procjenama Granične policije, nedostaje oko 1.100 policijskih službenika kako bi se zaštitile sve kritične tačke nezakonitih prelazaka - kaže naš sagovornik.

Planiran je prijem 300 kadeta, 250 u činu policajca i 50 u činu mlađeg inspektora, koji bi se školovali u dvije klase.

- Nakon što je Europska komisija, u sklopu projekta pomoći BiH u upravljanju migracijama „IPA Special measures III“, odobrila sredstva za finansiranje troškova osnovne obuke za 300 kadeta Granične policije, napravljen je prijedlog odluke o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na razini institucija BiH, koji je kompletiran svim pribavljenim mišljenjima i obrascima. Vijeće ministara je odobrilo prijem novih kadeta - pojašnjava Galić.


Zaštita granice

Posljednjih mjeseci bilo je otvorenih prigovaranja na rad Granične policije, prije svega u pristupu migrantskoj krizi. Da je granica na istoku u potpunosti propusna, a da je na zapadu, prema Hrvatskoj, dobro čuvana.  

- Ovakve tvrdnje su neutemeljene, zlonamjerne i apsolutno neistinite. Od početka ove godine do kraja kolovoza GPBiH je, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeo mjere prema 16.747 stranih državljana. Od navedenog broja u nezakonitom prelasku državne granice evidentirane su 8.284 osobe. Neposredno na graničnoj liniji od pokušaja nezakonitog prelaska odvraćeno je 8.463 osoba. Od ukupnog broja evidentiranih 7.376 osoba bilo je već prethodno kontrolirano u BiH i koja su imala važeće potvrde o izraženoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil u BiH - ističe Galić.

Podrška policijskih agencija

- S ciljem nadilaženja problema kadrovske nepopunjenosti, a na osnovu odluka Ministarstva sigurnosti BiH, kontinuirano se kao ispomoć GPBiH angažiraju policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Ministarstva unutarnjih poslova RS - kaže Galić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.