POSVEĆENI BORBI ZA ISTINU

Kandić i Suljagić pred Parlamentom EU: Borba protiv negiranja genocida

Počeli smo s okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, kaže Suljagić

Suljagić: Važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu. Fena

Avaz.ba

6.7.2020

Parlament Evropske unije organizirao je danas otvorenu sesiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa gostima-govornicima, direktoricom Fonda za humanitarno pravo iz Srbije Natašom Kandić i direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem.

Tom prilikom, Suljagić je ocijenio da je od izuzetne važnosti da Memorijalni centar ima saveznike na tom nivou te da su svi zajedno posvećeni borbi za istinu. Kandić je govorila o važnosti inicijative za RECOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja gencida.

Predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BiH i Kosovo Romeo Franc (Franz) moderirao je raspravu i naglasio da s gostima želi razgovarati o još uvijek teškom procesu pomirenja na zapadnom Balkanu.

Kandić: Značaj inicijative. RECOM

- Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (RECOM), koja se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Evropskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu - kazao je Franc.

Skup je pratio veliki auditorij iz cijele EU, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Počeli smo s okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti stabilnu grupu “Srebrenica Leadership Initiative”, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta u borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje - zaključio je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.