SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH

U fokusu državni budžet i izmjene Izbornog zakona BiH

Razmatrat će se prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

7.7.2020

Sjednica Predstavničkog dom Parlamenta BiH počela je u Sarajevu. Na sjednici zastuonici bi trebali razmatrati zahtjev Predsjedništva BiH da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000,00 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Priјеdlоg zakona о Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu dоstаvljen je Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo ministra finansija i trezora BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva BiH, izvještava o Prijedlogu budžeta zа 2020. gоdinu. 

Zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto jučer je izjavila novinarima da će poslanici te stranke predložiti da se budžet razmatra po redovnom postupku, dodajući da je "Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o budžetu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja".

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Na zahtjev zastupnika HDZ-a i SDA Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića razmatrat će se prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je sadržana implementacija presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru. 

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.