SARAJEVO

Špirić: Nema niti jedan razlog da se izbori ne održe

Već 21 juna ćemo imati novu sjednicu Doma naroda koja će biti posvijećena usvajanju budžeta, kaže Špirić

Špirić: Već 21 juna ćemo imati novu sjednicu Doma naroda koja će biti posvijećena usvajanju budžeta. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

8.7.2020

Napokon smo usvojili izmjene Izbornog zakona BiH koje nam omogućavaju da se održe izbori u Mostaru, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić.  

- Mislim da je to dobro za sve koji žive u Mostaru. Imali smo komunikaciju sa srpskom zajednicom u Mostaru i podržali smo predložene izmjene Izbornog zakona. Predložili smo i dva zaključka, jednim se sugeriše da kad se bude radio novi statut grada Mostara da se vodi računa o učešću svih konstitutivnih naroda u odlučivanju. Drugi je da se u tri kantona ispravi nepravda jer je tamo srpski narod nekonstitutivni. To je podržano i dobro je da tako – poručio je Špirić.

Dodao je da su danas dati mehanizmi da se lokalni izbori u Mostaru održe istog dana kad i u drugim općinama i gradovima.

- Već 21 juna ćemo imati novu sjednicu Doma naroda koja će biti posvijećena usvajanju budžeta, a kako bi se stvorile i finansijske pretpostavke i mislim da je to u okviru tajminga koji ne ugrožava održavanje lokalnih izbora u BiH – istakao je Špirić.

Špirić: Vjerujem da će se stvoriti sve pretpostavke da se ove godine održe izbori. Arhiv

Odgovarajući na pitanja o izjavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a nakon jučerašnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, Špirić kaže da nije dobro da on komentariše izjave svojih kolega.  

- Mislim da se tome daje značaj na koji ne misli onaj koji je to izgovorio. Ne misli on da je Uprava za indirektno oporezivanje hrvatska, u njoj rade Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Već se radi o raspodjeli funkcija za te organizacije. Kao što ne znači da je SIPA srpska ili da je neka druga agencija bošnjačka, mislim da je to izvučeno iz konteksta – smatra Špirić.

Dodao je da nije bilo namjere da jučer ponižava zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Tu sam bez komentara i sve su to moje kolege – istakao je Špirić.

Na pitanje o ovogodišnjem budžetu, Špirić kaže da bi volio da rezerve budu dostatne kako bi se na adekvatan način borili protiv izazova kakav je Covid-19.

- Vjerujem da će se stvoriti sve pretpostavke da se ove godine održe izbori i mislim da nema niti jedan razlog da se izbori ne održe – zaključio je Špirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.