ZBOG NEPOŠTIVANJA DOGOVORA

Policiji u HNK dozlogrdilo, protestirat će 20. jula

Takva odluka je donesena na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Sindikata policije HNK iz kojeg su podsjetili na to da su s predstavnicima Vlade HNK u februaru bili postigli dogovor o tome da se, najkasnije, do sredine juna isplati 1,5 milion KM dug

S ranijeg protesta: Traže svoj novac. Arhiv

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

9.7.2020

Zbog nepoštivanja dogovora o isplati sredstava po pravosnažnim sudskim presudama, kojeg su još u februaru bili postigli s Kantonalnom vladom, policajci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu će 20. jula održati protest na lokalitetu Sportskog centra „Kantarevac“. 

Takva odluka je donesena na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Sindikata policije HNK iz kojeg su podsjetili na to da su s predstavnicima Vlade HNK u februaru bili postigli dogovor o tome da se, najkasnije, do sredine juna isplati 1,5 milion KM duga za pravosnažne sudske presude, i to milion za vansudske nagodbe i 500.000 KM za redovna dugovanja.

Nail Balić, predsjednik Sindikata kazao nam je da ih nadležni ignorišu te da je svaki pokušaj sastanka s premijerom HNK, Nevenkom Hercegom propao.

Balić: Nadležni ih ignorišu. M. Smajkić

- Kada god zatražimo sastanak s premijerom, odgovor se svede na to da probleme riješavamo s ministrima MUP-a i finansija, iako su ta dva ministra saglasni da se odluka o isplati sredstava sprovede. Međutim, zanimljivo je to da premijer ima vremena za sastanke s predstavnicima drugih sindikata, ali nema s policijom - ispričao nam je Balić.

U Sindikatu su, istaknuo je, ogorčeni i zbog toga što su sredstva za isplatu po tužbama u ovogodišnjem budžetu srezana sa 1,6 miliona KM na 400.000.

- Bilo je predviđeno po 800.000 KM za isplatu i redovnih dugovanja i vansudskih nagodbi. Sada te stavke iznose po 200.000 KM. Pa, mi čekamo na isplatu tužbi koje datiraju iz 2011.godine - ustvrdio je Balić.

Također, u Sindikatu su se odlučili na protest i zbog toga što HNK već godinama nema policijski odbor,policijskog komesara, javno-žalbeni biro...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.