SREBRENICA

Salihović: Zbog čega su ubijeni, ni krivi ni dužni

Bahrudin Salihović pristustvovat će sutrašnjoj dženazi svoga oca čije je ostatke pronašao nakon 25 godina

Bahrudin Salihović u Potočarima. N. Ajnadžić

Piše: N. Aj. - E. T. / Avaz.ba

10.7.2020

Bahrudin Salihović došao je u Potočare kako bi pristustvovao sutrašnjoj dženazi svoga oca čije je ostatke pronašao nakon 25 godina.

-    Imao sam 25 godina kada sam ga izgubio. Teško je, teško je strancu koji gleda sa strane ove bijele nišane. Zbog čega su ubijeni, ni krivi ni dužni, protjerani sa svojih ognjišta - rekao nam je Salihović.



Dio kostiju njegovog babe Bajre prošle godine ekshumiran je iz masovne grobnice Kazani, u prigradskom naselju Srebrenice, a identificirano prije dva i po mjeseca.

- Zahvalan sam dragom Allahu što je jedna kost mog oca nađena - rekao je.

U genocidu je izgubio šest članova porodice.

Bahrudin napominje da je u dogovoru s majkom, bratom i sestrama pristao da se ukopa očevo nekompletno tijelo, u nadi da će se jednog dana reekshumacijom u kaburu naći sve njegove gosti.

- Dva dana i dvije noći sam proveo među ubijenima. Bili smo opkoljeni, na livadi je bilo oko 250 pobijenih. Uvukao sam se među njih da bih preležao čitav dan. Tu sam bio najsigurniji - rekao nam je Salihović.

Osim oca Bajre, Bahrudinu su u genocidu ubili i dajdžu Orhana Ademovića, tetka Aliju Suljića, tetiće Teufika i Refika Suljića te amidžića Emira Salihovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.