POTOČARI

Bahrudin će u subotu u kabur spustiti oca Bajru

Bahrudin napominje da je u dogovoru s majkom, bratom i sestrama pristao da se ukopa očevo nekompletno tijelo

Bahrudin s majkom pokazuje fotografiju oca. Avaz

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

8.7.2020

Među devet identificiranih žrtava srebreničkog genocida, zaštićene zone UN-a, koji će biti ukopani 11. jula pored 6.643 dosada ukopana tijela je i Bajro (Rame) Salihović (1943) iz Voljevice kod Bratunca.

Njegov sin Bahrudin Salihović (50), koji se s suprugom Alijom i majkom Hajrijom vratio u Voljevicu još 2002. godine i uspješan je poljoprivrednik. Za „Avaz“ kaže da je dio kostiju njegovog babe Bajre prošle godine ekshumiran iz masovne grobnice Kazani, prigradskom naselju Srebrenice, a identificirano prije dva i po mjeseca.

Kaže da su padom Srebrenice 1995. godine s grupom Voljevčana krenuli preko šume.


Bahrudin i Hajrija. Avaz

- Na Buljimu 12. jula smo naišli na prvu zasjedu. Bio sam na čelu kolone, a babo na začelju. Pola kolone je prošlo zasjedu, a pola se vratilo u Srebrenicu. Tu sam posljednji put vidio babu, a ja sam deveti dan stigao na slobodnu teritoriju u Tuzli - kaže Bahrudin.

Hajrija, Bajrina supruga, kaže da su rodili šestoro djece i svi su, hvala Bogu, živi.

Od toliko djece i unučadi, Bajru će u subotu u kabur spustiti samo Bahrudin i njegov sin Ramo.

- Sin Edin je u Belgiji, kćerka Azemina u Austriji, Amira u Australiji, Emina u Njemačkoj i zbog epidemije koronavirusa neće moći doći babi na dženazu i njegov vječiti smiraj. Samo će iz Sarajeva doći kćerka Hasija- s tugom kazuje Hajrija.

Bahrudin: Na Buljimu 12. jula smo naišli na prvu zasjedu. Avaz

Bahrudin napominje da je u dogovoru s majkom, bratom i sestrama pristao da se ukopa očevo nekompletno tijelo, u nadi da će se jednog dana reekshumacijom u kaburu naći sve njegove gosti.

Bolje je i to, kaže, nego da kosti godinama leže u hangarima nadležnih institucija i da će i jednog dana kosti njegovog babe biti na jednom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.