SAKUPLJAČ KOSTIJU

Ramiz Nukić do sada pronašao ostatke 260 Srebreničana

Kada pronađe ljudske ostatke, zaštiti ih, mjesto obilježi, a potom obavijesti Institut za traženje nestalih BiH

Nukić je prije nekoliko dana pronašao ljudsku lobanju i jednu kost. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

10.7.2020

Ramiz Nukić (60) iz Kamenice iznad zloglasne Kravice kod Bratunca, otac petero djece i djed desetero unučadi, već 16 godina na lokalitetu Kameničko brdo, Kamenice i šire, čuvajući ovce i obrađujući imanje, pronalazi ljudske kosti te ostatke garderobe i druge predmete Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.


Obilježi mjesto

Kaže da je od povratka 2004. godine tragao za posmrtnim ostacima oca Šahina, brata Velida i amidže Rame, s kojima se padom Srebrenice u julu 1995. godine, nakon masovnog granatiranja i zasjeda, rastao na brdima iznad rodnog sela. 

- Tražeći svoje najmilije u šumi, ispod lišća, na livadama, nalazio sam veliki broj kostiju, garderobu i druge predmete. I proteklih dana sam na lokalitetu Zloglasna bukva pronašao jednu lobanju, kost, obuću, konzerve, ruksake i druge predmete. Do sada sam sakupio više od 260 kompletnih i nekompletnih skeletnih ostataka - kazuje nam Nukić.

Ramiz reporteru „Avaza“ pokazuje ostatke ruksaka, konzerve i druge predmete koje je našao na lokalitetu Zloglasna bukva. S. Smajlović

Kada pronađe ljudske ostatke, zaštiti ih, mjesto obilježi, a potom obavijesti Institut za traženje nestalih BiH. Neke skeletne ostatke i garderobu, kaže, sakupljao je u vreće i tako ih predavao nadležnima.

Veliki troškovi

Nukić u obnovljenoj kući s bolesnom suprugom, dvojicom sinova i troje unučadi živi od poljoprivrede, stočarstva i poneke zarađene dnevnice. Niko nije zaposlen, a troškovi života su veliki...  

Kosti svojih najmilijih nije uspio naći, kaže da su nađene na drugoj lokaciji. Zna Ramiz kako je živjeti u neizvjesnosti i stalno iščekivati vijest o pronalasku posmrtnih ostataka najmilijih. Svaka je kost, navodi on, dragocjena. Zato se i odlučio da ih traži, razasute po šumama i livadama.

Životno djelo

Ramiz Nukić lani je od Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. u Sarajevu dobio priznanje za životno djelo. U Muzeju se nalaze desetine eksponata koje je Ramiz pronašao po šumama, a riječ je o ličnim predmetima koji su pripadali žrtvama ubijenim u julu 1995. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.