PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Bajden: Ako pobjedim pomoći ću BiH

Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kazao je Bajden

Bajden: Ako pobjedim pomoći ću BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.7.2020

Povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida javnosti se obratio i vjerovatni demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden).

- Danas se Džil (Jill) i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj se čin divljaštva dogodio prije četvrt stoljeća, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde - naveo je Biden, prenosi Glas Amerike. 

Dodao je da je genocid u Srebrenici, najveći masakr u Evropi u pola stoljeća.


Bajden: Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Arhiv

- Bio je dio šire kampanje za uništavanje BiH kao multietničke države. Na ovu godišnjicu moramo se ne samo sjećati. Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH. Srebrenički genocid je opsežno dokumentiran i dokazan. Negirati ove zločine i ovaj genocid moralni je zločin koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo. Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani BiH mogu postići istinsko i trajno pomirenje. Baš kao što sam činio tijekom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati – istakao je Bajden. 

Na kraju uputio je i poruku BiH:

„Ako budem izabran za predsjednika, učinit ću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima BiH da ispune svoje euroatlantske težnje“.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.