PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Bajden: Ako pobjedim pomoći ću BiH

Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kazao je Bajden

E. H. / Avaz.ba
11.07.2020 23:12

Bajden: Ako pobjedim pomoći ću BiH

Foto: Arhiv

Povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida javnosti se obratio i vjerovatni demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden).

- Danas se Džil (Jill) i ja pridružujemo ljudima svih vjera u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, oplakujući gubitak više od 8.000 nevinih bošnjačkih žrtava srebreničkog genocida. Ovaj se čin divljaštva dogodio prije četvrt stoljeća, ali za one koji među žrtvama imaju voljenu osobu, u dane poput ovog, bol zbog njihovog gubitka i danas se može osjećati svježom, nakon 25 godina. Poštujemo sjećanje na žrtve i stojimo uz njihove porodice, kako u njihovoj tuzi, tako i u stalnom traženju pravde - naveo je Biden, prenosi Glas Amerike. 

Dodao je da je genocid u Srebrenici, najveći masakr u Evropi u pola stoljeća.

  • Bajden: Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati
    Bajden: Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati Foto: Arhiv
- Bio je dio šire kampanje za uništavanje BiH kao multietničke države. Na ovu godišnjicu moramo se ne samo sjećati. Moramo ponoviti da se uvijek protivimo mržnji i potvrđujemo potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH. Srebrenički genocid je opsežno dokumentiran i dokazan. Negirati ove zločine i ovaj genocid moralni je zločin koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo. Samo potpunim suočavanjem sa prošlošću građani BiH mogu postići istinsko i trajno pomirenje. Baš kao što sam činio tijekom svoje karijere, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su izvršili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati – istakao je Bajden. 

Na kraju uputio je i poruku BiH:

„Ako budem izabran za predsjednika, učinit ću da potraga za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Evropi postane prioritet u zajedničkom radu na pomoći građanima BiH da ispune svoje euroatlantske težnje“.

Komentari

NA VRH