KOMENTAR DANA

Inckov gol u devedesetoj

Ubuduće svaki onaj nitkov, politički trgovac leševima i trovač javnog prostora koji bude negirao genocid suočit će se s potencijalnom kaznom zatvora

Obilježavanje neustavnog dana RS: Srpske političke elite nastavljaju hraniti nacionalistički fanatizam koji je i doveo do Srebrenice. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Avaz.ba

24.7.2021

Nakon 12 godina lijenog povlačenja po terenu, bježanja od lopte te nezainteresiranog posmatranja igre, odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) zabio je u sudijskoj nadoknadi i iza sebe ostavlja historijsku tekovinu zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Ubuduće svaki onaj nitkov, politički trgovac leševima i trovač javnog prostora koji bude negirao genocid suočit će se s potencijalnom kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Ova odluka otkriva, iako još uglavnom prekriven, znatno veći angažman nove američke administracije Džoa Bajdena (Joe Biden) u našoj zemlji. Da bismo shvatili da je tako, sjetimo se samo ispovijesti bivšeg visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz Schilling) kako mu iz Bijele kuće svojevremeno nisu dozvolili da smijeni Dodika, ili jadikovki upravo Incka kako su mu s „viših nivoa“ vezali ruke.

Kada se tome dodaju i oni vidljiviji američki potezi, poput angažmana u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika i debakla Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti, ili najave proširivanja crne liste SAD za političke funkcionere iz BiH, jasno je ko povlači šahovske figure.

S te strane, najava Dodika, tog lažnog provincijskog silnika s praznom puškom u ruci, kako on neće priznati ovu odluku i kako će (koji li ovo put već slušamo?) morati krenuti u disoluciju države, počinje sada zvučati više otužno nego sramotno, kamoli zabrinjavajuće.

Naravno, iako Inckova odluka kratkoročno i može dovesti do dizanja tenzija, dugoročno je ona neophodna vakcina za bh. društvo, važnija i od one protiv COVID-19. To cijepljenje posebno je neophodno srpskom narodu i posebno je važno za njegove buduće generacije da se suoče s mračnom prošlošću i s tom sviješću nikada više ne dozvole da se uime njihovog naroda vrše masovni zločini nad drugima.

Nažalost, to im je moralo biti nametnuto sa strane, jer srpske političke elite u mozgovima Srba dosljedno nastavljaju hraniti isti onaj suludi nacionalistički fanatizam koji je i doveo do Srebrenice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.