OČEKUJU PODRŠKU

Opća bolnica počinje sa prijemom pacijenata za hospitalizaciju

Iz bolnice naglašavaju da je preduslov da na pravi način odgovore postavljenim zadacima kadrovsko popunjavanje

Gavrankapetanović: Transparentan rad. Opća bolnica

Avaz.ba

13.7.2020

Od prošlog ponedjeljka počelo je rt PCR testiranje hitnih pacijenata na Covid-19 u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, nakon što je ponovo aktiviran ugovor sa zdravstvenom ustanovom „Alea dr. Kandić” i dobivena saglasnost nadležnih institucija, saopćeno je iz Bolnice.

Testiranje nije komercijalno već se testiraju pacijenti koji trebaju hitnu operaciju. Na rezultate ovog testa se čeka tri do četiri sata. Do jutros je ukupno urađeno 65 testiranja, saznajemo od prim. dr. Seada Jažića, šefa Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice.

Urgentni centar Opće bolnice od 18. jula će početi sa radom 24 sata dnevno tokom svih sedam dana u sedmici i prijemom pacijenata koji su za hospitalizaciju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Međutim, iz bolnice naglašavaju da je preduslov da na pravi način odgovore postavljenim zadacima kadrovsko popunjavanje, jer nedostaje medicinskog kadra, kao i finansijska podrška, jer se povećava obim posla, ali i troškovi. Dodaje se da novi način rada znači povećane troškove za lijekove, dijagnostiku, dupliranje broja dežura u svim službama bolnice te je neophodno da ovaj proces prati i povećano finansijsko ulaganje.

Odgovoriti svim izazovima. Arhiv

- Radujemo se ovom početku, da budemo na usluzi pacijentima i nadamo se da ćemo odgovoriti svim izazovima, ali uz punu podršku svih u zdravstvenom sistemu, kao i naših građana - kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

On naglašava da će se u Opću bolnicu primati svi građani Kantona Sarajevo koji pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Na početku svog mandata direktor Gavrankapetanović je obećao potpunu transparentnost u svom radu i otvorenost ove zdravstvene ustanove prema građanima.

- Jedna od obećanih novina je i postavljanje na bolničku web-stranicu spiska zakazanih operacija, sa šifrom koju dobiju pacijenti kod zakazivanja operativnog zahvata. Spisak se ažurira na mjesečnom nivou, tako da pacijenti u svakom trenutku znaju kada im je zakazana planirana medicinska usluga.

Tako je za ortopedske pacijente rezerviran broj telefona: +387 33 285 271 , svaki radni dan od 8 do 14 sati. Na naslovnici web stranice Opće bolnice na linku „Zakazivanje operacija“ možete pogledati spisak pacijenata planiranih za operativni zahvat ugradnje totalne endoproteze kuka u julu ove godine – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.