OTKRIVAMO

Tramp produžio sankcije zbog podrivanja Dejtona!

Pod američkim sankcijama uglavnom poznata imena, a među njima je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Tramp: Produžio nacionalno vanredno stanje u SAD. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

17.7.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) produžio je sankcije protiv osoba koje opstruiraju provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u obavijesti Bijele kuće.  

Pojašnjeno je da je novom odlukom predsjednika Trampa, koja je zbog pandemije koronavirusa promakla javnosti, produženo nacionalno vanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana. Inače, izvršna odluka o proglašenju nacionalnog vanrednog stanja u SAD, a u odnosu na države zapadnog Balkana, donesena je 26. juna 2001. godine.

Vanredno stanje

- Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o međunarodnim ekonomskim silama, a zbog potrebe SAD da se nosi s neobičnom i vanrednom prijetnjom po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku - ističe se.

Pojašnjeno je da se prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD na zapadnom Balkanu, osim opstruiranja provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosi i na djelovanje osoba uključenih, ili onih koje pomažu, sponzoriraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji, ali i drugim dijelovima zapadnog Balkana.

Faksimil odluke koju je potpisao predsjednik Tramp. PrintScreen

- Vanredno stanje proglašeno je i zbog osoba koje opstruiraju provedbu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u odnosu na Kosovo. Predsjednik je nakon toga izmijenio ovu naredbu izvršnim odlukom od 28. maja 2003. da bi poduzeo dodatne korake u pogledu djela koja opstruiraju provedbu Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001., koji se odnosi na Sjevernu Makedoniju - pojašnjeno je u odluci. 

Dodaje se da postupci osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima na stabilizaciji na zapadnom Balkanu, uključujući djela ekstremističkog nasilja i opstruktivističke aktivnosti, i dalje predstavljaju neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Usvojene mjere

- Iz tog razloga nacionalno vanredno stanje proglašeno je 26. juna 2001. i mjere usvojene tog datuma i nakon toga, radi rješavanja vanrednog stanja, moraju ostati na snazi i nakon 26. juna ove godine. Stoga produžavam na još jednu godinu trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa zapadnim Balkanom - navodi se u odluci koju je potpisao Tramp.

Time je Tramp produžio i trajanje američke “crne liste” za zapadni Balkan, koja je, također, uvedena 2001. godine.

Pod američkim sankcijama uglavnom su poznata imena, a među njima je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je pod sankcije dospio na isteku mandata Baraka Obame (Barack) i nadao se kako će mu ih Trampova administracija odmah ukinuti, ali ta očekivanja pokazala su se neutemeljenima.

Na spisku Karadžić, Šešelj, Plavšić…

Ime Milorada Dodika pridruženo je spisku na kojem su osuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić, Karadžićeve kćeri Sonje te još niza osoba osumnjičenih da su u prošlosti pomagale optuženicima u bijegu. Na “crnoj listi” i dalje su imena Bakira Alispahića, Hasana Čengića…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.