MASOVNO ZADUŽIVANJE

Donosimo zaključke vanredne sjednice lidera EU: Šta to znači za BiH

Sudjelovanje ostalih trećih zemalja trebalo bi biti podložno sporazumu kojim se utvrđuju uvjeti primjenjivi na sudjelovanje dotične treće zemlje u nekom programu, navodi se u zaključcima

Sastanak lidera EU završen rano jutros. AFP

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

21.7.2020

Rano jutros završen je maratonski samit lidera Evropske unije. Dogovoren je nikad veći proračun EU koji uključuje historijski iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na nivou EU za potrebe finansiranja oporavka od krize prouzokovane koronavirusom.

EU neće na cjedilu ostaviti ni Bosnu i Hercegovinu, kao ni druge zemlje Zapadnog Balkana. I naša država je uključena u proces pomoći i kreditnog finansiranja od EU.

U zaključcima vanrednog sastanka Evropskog vijeća, između ostalog, piše: 

U programima Unije trebale bi moći sudjelovati zemlje EGP-a, zemlje pristupnice, zemlje kandidatkinje i potencijalni kandidati te partneri na koje se odnosi evropska politika susjedstva, u skladu s načelima i uvjetima za sudjelovanje tih partnera u programima Unije koji su određeni u odgovarajućim okvirnim sporazumima i odlukama ili drugim instrumentima donesenim u okviru takvih sporazuma. Sudjelovanje ostalih trećih zemalja trebalo bi biti podložno sporazumu kojim se utvrđuju uvjeti primjenjivi na sudjelovanje dotične treće zemlje u nekom programu. Takvim bi se sporazumom trebala osigurati pravedna ravnoteža u pogledu doprinosa i koristi treće zemlje koja sudjeluje u programima Unije, ne bi se trebale dodijeliti ovlasti za donošenje odluka tim programima te bi sporazum trebao sadržavati pravila za zaštitu financijskih interesa Unije.

Dalje se navodi kako se finansijski interesi Unije štite u skladu s općim načelima sadržanima u Ugovorima Unije. Evropsko vijeće istaklo je važnost zaštite financijskih interesa Unije, kao i važnost poštovanja vladavine prava.

Dio zaključaka koji se odnosi na treće zemlje. Avaz

Također, u uvodu zaključaka navodi se kako Evropa žali za životima izgubljenim zbog pandemije bolesti COVID-19 te da Evropsko vijeće izražava svoje najdublje suosjećanje sa žrtvama i njihovim porodicama. 

- Dok se Evropljani i Evropljanke i dalje suočavaju s iznimnim izazovima i neizvjesnošću u svojem svakodnevnom životu, svi će naši napori i dalje biti usmjereni na zaštitu građana i građanki te savladavanje krize - naveli su lideri EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.