NOVI SISTEM RADA

Od petka u Opću bolnicu primljena 102 pacijenta, u toku porod trudnice pozitivne na koronavirus

Na Urgentnom centru je bilo 20 ambulantnih operacija, a u operacionoj sali 18 hitnih i 39 planiranih

Osoblje ove bolnice spremno dočekalo nove promjene. Opća bolnica

Piše: Avaz.ba

21.7.2020

Na redovnom brifingu kojeg svakodnevno održavaju čelni ljudi zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo i Krizni štab Ministarstva zdravstva  KS o međusobnom funkcioniranju novog načina zbrinjavanja pacijenata konstatovano je da on funkcioniše dobro i da će se svi eventualni nesporazumi odmah rješavati.

Sasatanak je održan u parku u krugu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ a učesnici su obišli i nekadašnju Garnizonsku ambulantu koja je planirana za  budući izolatorij.

Uz prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, v. d. direktora  Opće  bolnice, sastanku su  prisustvovali i direktor Hitne medicinske pomoći Adem Zalihić, doktori Zaim Jatić i Enes Šačić iz Doma zdravlja kao i direktorica Zavoda za javno zdravstvo i  predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav.

Sastanku je prisustvovao i dio medicinskog osoblja Urgentnog centra Opće bolnice koji je iznio iskustva od proteklih nekoliko dana.

Direktor Gavrankapetanović je upoznao prisutne da su od petka do jutros u Opću bolnicu primljena 102 pacijenta na dalje liječenje, a od ovog broja preko Urgentnog centra, koji od subote radi svaki dan 24 sata, primljeno je njih 35.


Osoblje ove bolnice spremno dočekalo nove promjene. Opća bolnica

U protekla četiri dana  na Urgentnom centru je pregledano 435 osoba. Specijalisti urgentne medicine su imali  najviše ortopedskih pregleda i to 156, pored toga   specijalista ortopedije je pregledao  133 pacijenta. Internističkih pregleda je bilo 86, hiruških 124, neuroloških  40. itd. Također, od petka do jutros  na Urgentnom centru je bilo 20 ambulantnih  operacija, a u operacionoj sali 18 hitnih i 39 planiranih.

Za danas je planirano 26 operacija u operacionoj sali.

- Od usluga koje su pružene pacijentima izdvajamo i CT-pregled koji je urađen za 78 pacijenata kao i 29 pregleda magnetne rezonance. Od petka do jutros je bilo ukupno 17 poroda. U toku je porod carskim rezom trudnice pozitivne na koronavirus što je drugi ovakav porod u nekoliko dana. Osoblje Opće bolnice spremno je dočekalo nove promjene i nada se da će uspješno odgovoriti zdravstvenim potrebama naših građana - saopćeno je iz ove bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.