MOSTAR

Vatromet za 16. godišnjicu obnove Starog mosta

Obnova je trajala šest godina i predstavlja najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH

M. Sm. / Avaz.ba

Iluminacija i vatromet su popraćeni izvedbom taktova Šantićeve „Emine“ na trubi

Foto: Denis Kapetanović/Pixsell


Iluminacijom Starog mosta u Mostaru i vatrometom večeras je u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju obilježena godišnjica ponovne izgradnje ovog spomenika pod zastavom UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu).

Iluminacija i vatromet su popraćeni izvedbom taktova Šantićeve „Emine“ na trubi, za koju je notni zapis napisao pokojni Đelo Jusić.

Iz Centra su podsjetili da su, zbog objektivnih okolnosti uslovljenih sveprisutnom opasnošću od širenja pandemije koronavirusa kao i apelima za odgovorno ponašanje i preventivno djelovanje, donijeli odluku da otkažu ovogodišnje održavanje svoje tradicionalne međunarodne manifestacije „Mostar ne zaboravlja prijatelje”.

Podsjetimo, prije tačno 16 godina održana je svečana ceremonija obnove Starog mosta. Tom spektaklu koji se prenosio širom svijeta prisustvovalo je 56 državnih delegacija, među kojima je bio i britanski Princ Čarls.

Obnova Starog mosta trajala je šest godina i predstavlja najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na