BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Mostar - stari grad i kameni most

Rijeka Neretva, koja dijeli i spaja istočni i zapadni dio grada, najvažniji je element prirodne osnove u gradu, s velikim utjecajem na njegovu davnu i nedavnu povijest

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

17.7.2020

Mostar: Očarava posjetioce svojom gradnjom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Mostar je jedan od najsunčanijih gradova u Bosni i Hercegovini, s populacijom od oko 106.000 stanovnika, što ga čini petim najvećim gradom u državi. Smješten je u južnom dijelu države, na rijeci Neretvi, te ga karakterizira mediteranska klima s blagim i vlažnim zimama te vrućim i suhim ljetima. Najtopliji mjesec je juli, s uobičajenim temperaturama od 26 stepeni, ali mogu doseći i više od 40.


Mostar je grad bogate povijesti, kulture, zelenila mira i kafe, a ovo su osnovne stvari koje ne smijete propustiti prilikom posjeta gradu.



Sultan Sulejman

Legendarni mostarski Stari most iskače sa svih mostarskih razglednica. Zanimljiva je njegova priča. Građen je od 1557. do 1566. godine, a sagradio ga je turski mimar Hajrudin Mlađi, prema naredbi turskog vladara sultana Sulejmana kako bi zamijenio jedini, stari viseći željezni most. Srušen je 1993. i obnovljen 2004. godine. Nakon što je 1993. most srušen u ratu, obnovljen je 2004., a već 2005. uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine i riječ je o prvom takvom lokalitetu u Bosni i Hercegovini.

Protežući se iznad prekrasne Neretve i u centru grada, na odličnoj je lokaciji za pravi doživljaj Mostara jer se s njega pruža odličan pogled na grad i na najpoznatiju džamiju Koski Mehmed-pašinu džamiju. Sagrađen je samo s funkcijom povezivanja obala, bez estetske intencije, no svojim je 29 metara dugim i 20 visokim lukom zauvijek obilježio i ukrasio sliku Mostara.

Stari, uži dio Mostara očarava posjetioce svojom gradnjom. Stare turske kamene kuće koje svjedoče o razdoblju turske vladavine i kameni puteljci ostavit će vas bez daha na vašem putu do nekog od mostarskih kafića. Kafa je u Mostaru posebna priča. Mještani sami priznaju da je ona prijatelj u svakoj nevolji i sreći, da je razlog za raznorazna druženja ili individualni odlazak na kafu i da se pije u velikoj količini po prosječnom stanovniku. Neki će reći da u toj mjeri piju kafu da su već imuni na posljedice njenog djelovanja.





Velike teme

Rijeka Neretva, koja dijeli i spaja istočni i zapadni dio grada, najvažniji je element prirodne osnove u gradu, s velikim utjecajem na njegovu davnu i nedavnu povijest. Područje Mostara obiluje i stećcima, karakterističnim nadgrobnim spomenicima iz ranoga srednjeg vijeka.

Gdje se miješaju kulture, miješaju se i kuhinje, pa je Mostar i vrhunska gastronomska destinacija, gdje možete uživati u jelima ispod peke, pastrvama, bosanskom šašliku, dolmama, ćevapima, hurmašicama, baklavama, tufahijama…

Mostar je, dakle, grad koji neće zaobići niko ko voli putovati i ko je znatiželjan. Grad je to poput torbe Djeda Mraza, pune šarenih poklona za one koji su dobri. A za one sklone refleksiji, to je grad pun velikih tema.

Prema turskom putopiscu Evliji Čelebiji, ime Mostar grad je dobio po čuvarima mostova koji su se zvali ”mostari“.




Skokovi u Neretvu


Ako se u Mostaru nađete tokom toplijeg dijela godine, možda se na Starom mostu zateknete baš u vrijeme održavanja najvećeg gradskog događaja, skokova u Neretvu koji su desetljećima pravi simbol grada, događaj koji prenose svi mediji. Održavaju se svake posljednje nedjelje u julu. Isto tako su važni i svjetski Red Bull skokovi, koji se održavaju svake godine sredinom avgusta.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.