ALARMANTNO

Od početka pandemije u Sarajevu koronom zaraženo 89 djece, od toga 13 beba

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, oboljelo je 39 djece mlađe od šest godina

Koronavirus ne zaobilazi ni djecu. M. Kadrić

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

24.7.2020

Od početka pandemije koronavirusa u BiH, odnosno od sredine marta do danas, samo u Kantonu Sarajevo oboljelo je 89 djece, od čega je čak 13 beba! Ovaj alarmantni podatak potvrđen je za naš list iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Bez podataka

Svakodnevno se objavljuju podaci o porastu broja zaraženih starijih osoba, ali i onih srednje životne dobi, ali do sada nijedna institucija niti medicinska ustanova u Federaciji BiH nije objelodanila podatke o broju djece pozitivne na ovaj virus.

Uz evidenciju iz drugih kantona, ali i s nivoa cijele države, sasvim je sigurno da su ove brojke mnogo veće jer je u RS do 10. jula bilo zaraženo 144 djece.

Zabrinjavajući je podatak da je samo u Kantonu Sarajevo zaraženo 39 djece mlađe od šest godina, a od toga broja čak je 13 beba mlađih od godinu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kako je pojašnjeno za “Avaz”, zaraženo je 50 djece uzrasta od 7 do 14 godina, i to za nepunih pet mjeseci.

Nema umrlih

No, ohrabrujuće je to što, srećom, nije bilo smrtnih slučajeva među najmlađom populacijom, a djeca koja su imala jače simptome bila su smještena na Pedijatrijskoj klinici Univerziteta u Sarajevu.

- Trenutno je 48 djece zaraženo koronavirusom, a ostala su se oporavila. Mešu njima su četiri bebe, od nula do jedne godine - rečeno nam je iz Kantonalnog zavoda.

Smješteni u bolnici

Na Covid odjeljenju trebinjske bolnice smještena je beba od tri i po mjeseca, čije je trenutno zdravstveno stanje stabilno.

Sa svakodnevnim povećanjem broja zaraženih, povećava se i broj oboljele djece u RS, ali i Federaciji BiH, upozorili su ljekari.

I dok u RS, osim bebe u Trebinju, nema djece na bolničkom liječenju, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na Pedijatriji ima oboljele djece, ali za sada nije poznat tačan broj.

- 39 zaraženih od 0 do 6 godina

- 50 zaraženih od 7 do 14 godina

- 13  zaraženih od 0 do 1 godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.